2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyírő-ügy: lemond magyar állami kitüntetéséről Elie Wiesel

2012. június 19. 10:55, utolsó frissítés: 10:55

A nol.hu információi szerint Kövér László magyar házelnöknek címzett levélben mond le magas magyar állami kitüntetéséről Elie Wiesel magyar származású Nobel-békedíjas író. Az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke hétfőn az MTI-nek megerősítette, hogy az író június 7-i keltezéssel levelet küldött Kövér Lászlónak, amelyben jelezte, hogy lemond az államfőtől 2004-ben kapott kitüntetéséről. A levélre a házelnök szerdán válaszol – közölte Veress László.

A nol.hu írása szerint a levélben az áll, megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett a szerinte nyilas eszméket valló erdélyi író, Nyirő József újratemetési kísérletében.

Írásában – a portál közlése alapján – a magyar származású amerikai zsidó író kitér azokra a "nyugtalanító hírekre", amelyek szerint Magyarországon köztereket neveznek el Horthy Miklósról és rehabilitálják Wass Albertet, illetve a világháborús fasiszta kormánnyal együttműködő más közéleti szereplőket, és a tanrendbe kerülnek a szélsőjobboldali eszméket hirdető szerzők.

Az MTI washingtoni tudósítójának megkeresésére Elie Wiesel titkársága is megerősítette, hogy az író levelében lemondott a kitüntetésről.

Elie Wiesel 2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS