2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelet-Közép-Európa: nagyon egyedi a romák társadalmi rendje

2012. május 23. 11:00, utolsó frissítés: 11:00

Michael Stewart antropológus szerint a romák minden szempontból "nagyon egyedi és különleges" embereknek számítanak a mai modern világban, másképp épül fel a társadalmi rendjük, másképp viszonyulnak az azt meghatározó értékekhez, emiatt nagy a távolság köztük és a többségi társadalom között.

A Friedrich Ebert Alapítvány és a Közép-európai Egyetem (CEU) által a romák kelet-közép-európai helyzetéről tartott keddi nemzetközi konferencián a londoni egyetem (UCL) antropológiadocense és a CEU állandó vendégprofesszora kifejtette, a romák sikeresen "túlélték az elmúlt évszázadokat", és ma már a világ sok részén élnek, de nem alkotnak egy nemzetet, és – mint mondta – a közösségek eltérő jellemzői miatt szociológiai értelemben nem tekinthetők etnikai csoportnak.

Ennek az az oka, hogy többnyire nem roma társadalmakban élnek, generációkon át ez határozza meg a társadalmi életüket, a többségi társadalomhoz fűződő kapcsolataikon keresztül határozzák meg magukat – mutatott rá. A kutató, aki a magyarországi romák helyzetét tanulmányozta, hozzátette: magyar iskolákban tanulnak, magyar televíziós csatornákat néznek, magyar állampolgárok.

Azt mondta, a mai világban az emberek jobbára nemzetállamokban élnek, ezt hajlamosak is természetesnek venni. A nemzet meghatározhatja az identitást, ennek alapján tartoznak az emberek egy közösséghez, a nemzet kapcsolatot teremt közöttük.

Michael Stewart felidézte, Magyarországon a hatvanas elejétől a romák asszimilációja volt a cél, azt üzenve, hogy ha dolgoznak, ha a gyerekeiket iskolába küldik, egyenlőként kezelik őket. De voltak, akik nagyon büszkék voltak arra, hogy romák, és egyáltalán nem akarták feladni az identitásukat, a nyelvüket, hanem megőrizték a kultúrájukat és erős közösségeiket – emlékeztetett.

Mint mondta, a roma közösségek is erősen eltérnek egymástól, az elmúlt negyven év vizsgálatai azt bizonyították, hogy nem lehet egységesen beszélni róluk, minden közösség más, Nagy-Britanniában vagy Franciaországban másképp élnek, mint a magyar romák. Hangsúlyozta: a romák nem egy Indiából származó diaszpóra részének tekintik magukat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS