2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szakadás a homoszexuális püspök felszentelése miatt?

2003. november 04. 10:57, utolsó frissítés: 10:57

Anglikán egyházi vezetők elítélik, hogy a homoszexualitását nyíltan vállaló Gene Robinsont az anglikán unió tagjának elismert amerikai episzkopális egyház New Hampshire állam püspökévé szentelte. A Robinson-ügy miatt a konzervatív Amerikai Anglikán Tanács új anglikán egyház felépítését helyezte kilátásba az Egyesült Államokban.

Az angol egyház legfőbb vallási elöljárója, Rowan Williams, Canterbury érseke szerint Robinson felszentelése megosztottsághoz vezet majd az anglikán világunión belül. Az anglikán vallás legfontosabb szellemi vezetőjéhez csatlakoztak az ausztrál és új-zélandi anglikán egyház fejei is; tiltakozásuk alapja, hogy a homoszexualitás ellentétes a Biblia tanításaival. Peter Jensen, Sydney anglikán érseke azt sem tartja kizártnak, hogy ez a meggyőződésbeli különbség "kétféle anglikanizmus kialakulásához vezethet". A kenyai anglikán egyház azt közölte, hogy megszakít minden kapcsolatot az egyház amerikai szárnyával.

Az egyházon belüli homoszexualitás kérdése már Gene Robinson felszentelése előtt vihart kavart. Az első komoly összeütközést ebben a kérdésben az angliai Reading egyházmegyéjének anglikán püspökjelöltje, Jeffrey John ügye okozta. John nyár elején bejelentett kinevezését a jelölt nyíltan vállalt homoszexualitása miatt konzervatív anglikán vezetők szintén élesen bírálták. Jeffrey John azonban, akit októberben kellett volna felszentelni, júliusban maga lépett vissza, közölve: attól tart, hogy felszentelése károsítaná az egyház egységét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS