2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Malajziában egyre több a kalóztámadás

2003. október 31. 11:22, utolsó frissítés: 11:22

Rendkívüli módon megnőtt idén a kalóztámadások száma, elsősorban Indonéziában, ahol a tengeri rablások egynegyedét követték el - áll a Nemzetközi Tengerészeti Iroda (IMB) által közzétett tanulmányban. Az idei év első kilenc hónapjában 344 kalóztámadást, illetve kísérletet követtek el, szemben a tavalyi év azonos időszakának 271, illetve a 2001 január-szeptemberi időszak 253 támadásához képest.

Az 1991 óta vezetett statisztikák szerint idén a legnagyobb a kalóztámadások száma az év első kilenc hónapjában - mutatott rá Pottengal Mukundan, a IMB igazgatója Kuala Lumpurban, az iroda kalózkodás elleni központjának székhelyén. Közleményében az IMB felhívja figyelmet arra is, hogy idén húsz tengerészt öltek meg kalóztámadásokban a tavalyi hat helyett, s 43-an eltűntek. A tűzfegyverrel elkövetett rablások száma 49-ről 77-re emelkedett.

Noel Choong, az IMB regionális igazgatója a Malaka-szoros mentén fekvő Aceh tartományban dúló konfliktusnak tudta be a szomorú indonéziai statisztikát. Az igazgató a támadások számának növelése mögött a tartomány függetlenségéért küzdő Szabad Aceh Mozgalom (GAM) áll, amely túszejtéssel kíván pénzt teremteni katonai akcióihoz - írta az AFP francia hírügynökség. (mtv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS