2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A HRW kéri a budapesti melegfelvonulás engedélyezését

2012. április 11. 14:01, utolsó frissítés: 14:01

A Human Rights Watch New York-i székhelyű nemzetközi emberi jogi szervezet felszólította a magyar rendőrséget, hogy változtassa meg azt a határozatot, amely megtiltja a nyári melegfelvonulás tervezett útvonalának a használatát.

A HRW kelet-európai és balkáni kutatója úgy vélekedik, hogy a közlekedés aránytalan akadályozására való hivatkozás csak "erőtlen ürügy", mert "a közlekedés miatt más felvonulásokat nem állítottak le ugyanezen az útvonalon".

A HRW úgy véli, hogy a rendőrségnek engedélyeznie kell a tervezett menetet, kötelessége megkönnyíteni a békés haladását, és meg kell védenie a résztvevők biztonságát, el kell érnie, hogy a melegek ellen tüntetők ne tudják megzavarni a felvonulást.

A szervezet az állásfoglalásban emlékeztet rá, hogy az előző évben a rendőrség hasonló határozatot hozott, de azt a bíróság felülvizsgálta. A bíróság döntése ellenére a HRW úgy látja, hogy "Magyarországon az elmúlt két évben fokozódtak a korlátozások az emberi jogok területén".

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem engedélyezte az idei Budapest Pride felvonulást, melyet a fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány 2012. július 7-re, a Városliget – Andrássy út – Alkotmány utca útvonalra jelentett be. A rendőrség nem először próbálja megakadályozni a felvonulás megrendezését, és a gyülekezési jog korlátozását idén is azzal indokolta, hogy a közlekedés más útvonalon nem megoldható. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a tiltás ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtunk be. Reméljük, hogy a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezi a tiltó határozatot. A döntés a következő pár hétben várható" - áll a szervezők április 6-i közleményében.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS