2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Ne legyen több elveszett generáció": április 8. a romák nemzetközi napja

2012. április 06. 12:16, utolsó frissítés: 12:17

Április 8. a Romák Nemzetközi Napja, ennek alkalmából hét független emberjogi ENSZ-szakértő közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztetnek: nem szabad elfogadni, hogy még egy elveszített roma generáció nőjön fel, amelyre szegénység, diszkrimináció, társadalmi kirekesztés vár, és akinek jövőjét a negatív előítéletek befolyásolják.

„Nehéz a romáknak lerázni magukról ezeket a negatív címkéket, és a társadalomnak is nehéz, hogy ezek mögé lásson” – mondta Izsák Rita, az ENSZ független kisebbségügyi szakértője. A magyarországi roma származású szakértő felszólította az ENSZ tagállamait, növeljék erőfeszítéseiket és azonosítsák, osszák meg és alkalmazzák a roma közösségek társadalmi befogadását és integrációját célzó gyakorlatokat.

Becslések szerint 12 millió roma él Európában. Nagyon sok olyan jó gyakorlat van, amelyet mindenhol alkalmazni lehetne: a befogadó nevelési stratégiákat, a roma mediátorok alkalmazását, befektetések telepítését a leghátrányosabb helyzetű régiókba, képzéseket, a roma kultúra és média promócióját – hívta fel a figyelmet Izsák.

Mutuma Ruteere, a rasszizmus jelenkori formáival foglalkozó független szakértő a gyűlöletbeszédet és rasszista indítékú bűncselekményeket szankcionáló törvények fontosságát emelte ki, amelyek megakadályozhatják a gyűlöletkeltő üzenetek terjedését, és az elkövetők felelősségrevonását lehetővé teszik. Kishore Singh, az ENSZ nevelésügyi független szakértője szerint az oktatás megtörheti a romák kirekesztésének ördögi körét. A kérdés az, hogyan lehetne minden roma gyereket minőségi iskolába járatni – erre léteznek sikeres példák, ám széles körben meg kellene értetni működésüket és gyakorlatba ültetni a megfelelő pedagógiai és pénzügyi támogatással.

A romák várható élettartama tíz vagy még több évvel kevesebb, mint az átlagnépességé; fontos, hogy a romák hozzáférhessenek a megfelelő egészségügyi szolgáltatásokhoz és információkhoz – emelte ki Anand Grover, az ENSZ egészséghez való joggal foglalkozó szakértője. „Több településen a roma egészségügyi mediátorok sikeresen építenek hidakat a közösségek, a hatóságok és az egészségügyi szolgáltatók között. Ehhez hasonló jó példákat máshol is kellene alkalmazni” – tette hozzá.

Fontos lenne a romák lakóhelyeinek, ingatlanainak legalizációja, ám sok esetben a közösségek a hatóságok közömbösségével vagy ellenségességével szembesülnek – írták a mélyszegénységért, a megfelelő lakhatáshoz, ivóvízhez és csatornázáshoz való hozzáférés jogáért felelős emberjogi szakértők.

A szakértők minden országot, amelyben romák élnek, arra szólított fel, ültessen gyakorlatba hatékony politikákat és programokat a romák jogai védelmében. Megújított felelősségvállalás, célzott cselekvés és megfelelő források szükségesek a régóta fennálló problémák kezelésére – hangsúlyozták. A kormányok építsenek erős, pozitív kapcsolatokat a roma közösségekkel és szervezetekkel, és konzultáljanak velük a roma közösségek problémáinak fenntartható megoldásai kidolgozása céljából – zárul a közlemény. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS