2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ujjlenyomatot vesznek az AEÁ-ba utazóktól

2003. október 29. 10:35, utolsó frissítés: 10:35

Az Egyesült Államokban a jövő évtől ujjlenyomatot vesznek a vízumköteles országokból érkező külföldi beutazóktól és fényképet is készítenek róluk. Az új be- és kiléptető rendszert január 5-én vezetik be az ország 115 repülőterén. A belépésnél felvett és számítógépen rögzített biometriai azonosítókat rögvest egybevetik a terroristákról nyilvántartott adatokkal. A számítások szerint jövőre mintegy 24 millió utazó adatait fogják feldolgozni az új rendszerben az ország légi és tengeri kikötőnél. A szárazföldi átkelőknél csak 2005-ben vagy 2006-ban vezetik be az új eljárást az itt áthaladó utazók nagy száma, illetve a rendkívüli költségek miatt. Tavaly 440 millió ember lépte át az amerikai határt, többségük szárazföldi átkelőkön.

A tervek szerint 2004 októbere után minden amerikai vízum tartalmazni fogja a beutazó fényképét és ujjlenyomatát, amelyet a belépéskor egybevetnek a határon vett friss mintával. A biometriai azonosítók - az ujjlenyomat, a digitális arckép - alkalmazása része annak a U.S. VISIT (Látogató és Bevándorló Státuszjelző Technológia) programnak, amelynek révén meg akarják könnyíteni a látogató, munkavállalási vagy tanuló vízummal az Egyesült Államokba érkező személyek nyilvántartását és nyomon követését. Az U.S. VISIT felváltja azt a vitatott eljárást is, amelynek alapján 24 muzulmán ország, valamint Észak-Korea állampolgárainak nyilvántartásba kell vetetniük magukat az Egyesült Államokban a hatóságoknál.

A kiutazásnál a látogatóktól az úgynevezett "kijelentkező" kioszkokban tinta nélküli, elektronikus eljárással ismét ujjlenyomatot vesznek és beszkennelik a vízumukat. Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) és más emberi jogi szervezetek kétségesnek tartják a biometriai azonosítók alkalmazásának a hatékonyságát és úgy ítélik meg, hogy az eljárás csorbítja az emberi jogokat. A programot idén novembertől tesztelni kezdik az atlantai repülőtéren. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS