2018. december 14. péntekSzilárda
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szándékosan nem engedélyezték az oroszok Kaczynski különgépének leszállását

2012. március 12. 12:29, utolsó frissítés: 12:30

Szándékosan nem engedélyezték az oroszok a lengyel kormánygép leszállását 2010. április 10-én Szmolenszkben, hogy Lech Kaczynski akkori lengyel elnök lekésse a lengyel hadifoglyok kivégzésének 70. évfordulóján Katynban (Katiny) rendezett ünnepségeket - legalábbis ezt írta a lengyel rádió hírportálja a WikiLeaksre hivatkozva.

A WikiLeaks egyebek közt Fred Burtonnek, a Stratfor amerikai elemzőközpont munkatársának e-mailjeit publikálta. Forrásként "J. elvtárs", az amerikai titkosszolgálat által beszervezett magas rangú volt KGB-tiszt volt megnevezve - egyébként az illető 2010 nyarán bekövetkezett halálának részleteit 25 évre titkosították.

Marko Papic, a Stratfor egy másik elemzője saját forrásaira hivatkozva hangsúlyozta, hogy a leszállási engedélyt megtagadásával az oroszok csak meg akarták nehezíteni a lengyel elnök életét és ellehetetleníteni az ünnepségben való részvételt. Véleménye szerint "nem volt szándékuk Kaczynski meggyilkolása", és nem is számítottak arra, hogy a pilóták megkísérlik a leszállást.

Szmolenszkben 2010 tavaszán a sűrű ködben leszálló Tu-154-es lengyel kormánygép lezuhant. A katasztrófában a gépen utazó mind a 96 személy életét vesztette, köztük az akkori lengyel államfő és felesége, valamint magas rangú állami, katonai és egyházi vezetők, ismert közéleti személyiségek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS