2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az orosz csapatok kivonásáért tüntettek Moldvában

2003. október 27. 12:25, utolsó frissítés: 12:25

Büntetőintézkedéseket követelt Oroszország ellen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ) a legnagyobb moldovai ellenzéki párt vezetője, amennyiben Oroszország korábbi ígéretéhez híven nem vonja ki csapatait Moldovából. Iurie Rosca kétezer tüntető előtt beszélt vasárnap a Kereszténydemokrata Néppárt szervezte chisinaui megmozduláson.

Ha az EBESZ nem képes arra kényszeríteni egyik tagállamát, hogy tartsa tiszteletben a kötelezettségeit, akkor a szervezet "a teljes elkorcsosulás állapotában van" - jelentette ki Iurie Rosca, az ellenzéki párt vezetője. Az EBESZ hozzon büntetőintézkedéseket Oroszország ellen, mert halogatja csapatainak kivonását, állandóvá kívánja tenni jelenlétét a térségben - idézte a kereszténydemokrata politikus szavait a francia AFP hírügynökség.

Oroszország továbbra is csapatokat állomásoztat Moldovában, illetve a nemzetközi jogilag Moldovához tartozó, úgynevezett Dnyeszter Menti Köztársaságban. A főként orosz ajkúak lakta Dnyeszter-mellék, amelyet még Sztálin csatolt Moldovához, 1991-ben egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét. Az 1992. évi, több száz emberéletet követelő véres harcoknak az orosz hadsereg beavatkozása vetett véget. Az EBESZ-szel kötött megállapodásban Moszkva vállalta, hogy 2003 végéig kivonja csapatait Moldovából. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS