2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Humanitárius katasztrófa fenyeget a szárazság miatt Nyugat-Afrikában

2012. március 09. 14:20, utolsó frissítés: 14:20

13 millió embert érinthet a szárazság miatt kialakuló humanitárius katasztrófa a nyugat-afrikai Száhal-övezetben – figyelmeztet az Oxfam segélyszervezet. A nemzetközi közösség a kelet-afrikai éhínségre is későn reagált a tavaly, és nem kellene ugyanazt a hibát elkövetnie; „a legrosszabbat el lehetne kerülni, és több tíz ezer életet megmenthetünk, ha most lépünk” – hangsúlyozta az Oxfam nyugat-afrikai regionális igazgatója, Mamadou Biteye.

Az Oxfam felhívást intézett az adományozókhoz 36 millió dollár sürgősségi segély összegyűjtésére, hogy a leginkább veszélyeztetett több mint egymillió emberen segíteni tudjanak.

Csádban, Burkina Fasoban, Maliban, Mauritániában, Nigerben és Észak-Szenegálban riasztó mértéket öltött az alultápláltak aránya, néhol még a sürgősségi küszöböt jelentő 15%-ot is meghaladta. Több mint egymillió gyereket súlyos alultápláltság fenyeget a Száhel-övezetben. Csád egyes részein a lakosok hangyabolyokat ásnak ki, hogy a rovarok által összegyűjtött gabonatartalékhoz hozzájussanak. A válságot a szárazság, a magas élelmiszerárak, a súlyos szegénység és a regionális konfliktusok okozzák.

„Minden jel arra mutat, a szárazság katasztrófához vezet, ha nagyon gyorsan nem lépünk. A világ nem hagyhatja, hogy ez megtörténjen” – mondta Biteye.

A BBC tudósítója szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy Észak-Maliban a lázadók és a kormányerők közötti legutóbbi összecsapások miatt több mint 100 ezer ember hagyta el otthonát, és menekült a szomszédos országokba, amelyek már amúgyis nehéz helyzetben vannak. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS