2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Véget értek a Putyin-reformok?

2003. október 22. 11:55, utolsó frissítés: 11:55

Vlagyimir Putyin reformjai végérvényesen befejeződtek, jóllehet egyesek még abban reménykednek, hogy a választások után az orosz elnök újra felfedezi magában a reformert - írta a The Moscow Times című orosz napilap kedden. A moszkvai újság szerint a Jelcin-éra második felét jellemző politikai bénultság után mindenkit kellemes meglepetésként értek az utód, Vlagyimir Putyin reformista szellemiségű gazdasági döntései. Adó-, föld- és nyugdíjkérdésekben, a vállalatirányítás vagy munkajog terén sok olyan intézkedés történt, amelyek együttesen alapjaiban megváltoztatták az orosz gazdasági környezetet. S bár e kezdeményezések jó részének végső sikere még kérdéses, megteremtették mindenesetre a makrogazdasági növekedés alapjait.

Putyin hangja azóta viszont megváltozott, az elnök autoriter irányítási stílusa nyomon követhető módon erősödik. A Kreml egyre nagyobb befolyásra szert tevő csoportja - az, amelyik főleg volt KGB-s tisztekből áll - a társadalom és gazdaság feletti állami kontroll szorosabbra vonását erőlteti. Ezt tükrözi egyebek között a Yukos olajvállalat elleni támadás is az újság szerint. E Kreml-csoporttól mindennél távolább állnak a liberális reformok, amelyek azt célozták, hogy a kormány és a bürokrácia kezéből kikerült hatalom független gazdasági szereplőkhöz kerüljön. A lap szerint Putyin eddigi reformjai terén visszarendeződés várható.

A Gazprom gázipari monopólium átszervezése döntő lépés lenne a vállalati szféra átláthatóságának biztosítása és a szovjet szupermonopóliumok megszüntetése érdekében. Ha viszont ez bekövetkezne, akkor a Kreml fontos finanszírozási forrásától esnék el. Az utóbbi időben éppen Putyin hangoztatja a Gazprom érinthetetlenségét - írta a lap. A központi bankban tavaly márciusban végrehajtott személyi változások nyomán óriási várakozások voltak, de a bankrendszer lényegi reformját ismét blokkolták. (mno)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS