2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy év alatt 33 ezerrel csökkent Magyarország lakossága

2003. október 22. 11:21, utolsó frissítés: 11:21

A 2002-es Statisztikai Évkönyv szerint Magyarország lakossága egy év alatt 33 ezer fővel csökkent. Ez a folyamat 1980 óta tart -- az akkori adatok szerint tízmillió 709 ezer lakosa volt Magyarországnak. Ma a népesség csak Győr és Bicske lakosságával több a tízmilliónál, viszont a 23 éves fogyás több, mint a Budapest után következő legnagyobb városok, Debrecen, Miskolc, Szeged plusz Szombathely és Balassagyarmat teljes népessége.

A 20 és 29 év közötti nők száma magasabb, mint évekkel ezelőtt, mégis, a születések aránya az elmúlt fél évszázadban csak egyszer, 1999-ben volt alacsonyabb, mint tavaly. Egy felmérés szerint a lakáshelyzet és az anyagiak játszanak közre ebben, de ide tartozik, hogy kétszer annyian vesznek részt nappali tagozaton a felsőoktatásban, mint tíz éve, tehát eltolódott a szülési életkor. Nőtt a házasságok száma, azonban számuk nem érte el a kimondott válások számának kétszeresét.

Az alkalmazásban állók 122.500 forintos havi átlagkeresete tavaly 78-szor volt magasabb, mint 1960-ban -- csak közben 33-szor akkorák lettek az árak. Így az egy keresőre jutó reálbér csak másfélszeres, a fogyasztás viszont két és félszeres. A különbség a béren kívüli jövedelmekből származik. (radio.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS