2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gazdasági önállóságot kér Csecsenföld

2003. október 13. 12:09, utolsó frissítés: 13:22

Csecsenföld politikai státusa, vagyis az, hogy az Oroszországi Föderáció része, nem képezi vita tárgyát, viszont a köztársaságnak a jelenleginél nagyobb gazdasági önállóságra van szüksége a mielőbbi talpraálláshoz - jelentette ki Ahmad Kadirov új csecsen elnök pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Kadirov azt mondta, hogy kérni fogja Moszkvától, hogy 2010-ig minden adóval és jövedelemmel a csecsenföldi vezetés rendelkezhessen, amely a gazdaság helyreállítására fordítaná az eszközöket. Ő maga pedig elnökként közvetlen kapcsolatokat kíván teremteni külföldi partnerekkel a beruházások növelése érdekében. Első útja a következő napokban Szaúd-Arábiába vezet. Céljai között említette egy csecsen olajcég létrehozását.

Az új csecsen elnök pénteken kijelentette: nem kell sietni a parlament megválasztásával, amelyre szerinte jövő márciusban, az orosz elnökválasztással egy időben kerülhetne sor. Egyelőre az úgynevezett államtanács tölti be a parlamenti funkciókat. Közölte, a csecsen miniszterelnök Alekszandr Popov marad. Kadirov nem zárta ki Csecsenföld és az azzal szomszédos másik, szintén Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság: Ingusföld egyesülését. Mint mondta, egyelőre nincs napirenden ez a kérdés, de mivel két baráti népről van szó, idővel elő fog kerülni az egyesülés ügye. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS