2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szükségállapot Peruban egy aranybánya elleni tüntetés miatt

2011. december 05. 15:58, utolsó frissítés: 15:58

60 napos szükségállapotot hirdetett Peru északi részében Ollanta Humala államelnök, mivel a régióban tüntetések kezdődtek egy aranybánya ellen. Az amerikai, coloradói Newmont cégnek le kellett állítania a 8,4 miliárd dolláros bányaprojekt munkálatait. A projekt ellenzői szerint a bánya tönkreteszi a régióban az ivóvizet.

A Conga projekt keretében 2015-ben kezdenék meg a kitermelést Latin-Amerika legnagyobb aranybányájának, a Yanacocha-nak a kibővítésével. A bánya 3700 m magasan fekszik, és a projekt többek közt előirányozná, hogy négy tóból a vizet a bányavállalat által épített tározókba szivattyúzzák. A tüntetők szerint azonban a tavakat nem helyettesítik a tározók, a tavak biztosítják ugyanis a talajnedvességet a földművelők területei és a legelők számára. Emellett a Peru éléskamrájának számító Cajamarca tartományban a bányából származó szennyezések tönkretehetik a mezőgazdaságot.

A Newmont Mining Corporation azt állítja, a terveket a helyi közösségekkel közösen egyeztették, és a bánya megfelel majd a legmagasabb környezetvédelmi standardoknak is. A Conga bánya többezer munkahelyet biztosít a térségben – tették hozzá.

Két héttel ezelőtt a perui környezetvédelmi miniszterhelyettes lemondásával tiltakozott a bányaprojekt ellen. Jose De Echave a projekt hivatalos környezeti hatéstanulmányát gyengének, lejárt érvényességűnek és hiteltelennek nevezte. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS