2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

16 éves kora előtt férjhez megy a lányok fele Bangladesben

2011. november 15. 09:40, utolsó frissítés: 09:40

A túl fiatalon megkötött házasságok a gyerek- és anyahalandóság emelkedését, valamint gyors népességnövekedést és a nők elleni erőszak terjedését vonják maguk után Bangladesben, ahol egy 2007-es kutatás szerint a lányok ötven százalékát már 16 éves kora előtt férjhez adják – írta a The Daily Star című bangladesi napilap hétfőn.

"Ha a fiatal lányokat korán férjhez adják, nem tudják fejleszteni és teljes egészében kibontakoztatni képességeiket" – mondta a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral együtt háromnapos bangladesi látogatáson tartózkodó Babatunde Osotimehin, a világszervezet Népesedési Alapjának (UNFPA) vezetője vasárnap.

A házasodási szokások az utóbbi 35 évben nem változtak, bár Banglades sikeresen csökkentette a termékenységi, anya-, illetve gyermekhalandósági rátát, és növelte a lányok iskolázottsági mutatóit.

Osotimehin szót emelt amellett, hogy minél több lány végezze el a középiskolát, illetve csökkentsék a tizenévesen férjhez adott fiatalok számát. Bangladesben elvileg tilos a házasság 18 éves kor alatt.

Az ENSZ a következő öt évben megkétszerezné az ázsiai országnak nyújtott támogatást, és szeretné, ha 2015-ig 194-ről 143-ra csökkenne az ezer élve születésre jutó anyahalálozás száma, a termékenységi ráta pedig 2,5-ről 2,1-re esne vissza. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS