2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

9 millió pakisztánit fenyeget a járvány és az éhség

2011. november 09. 12:15, utolsó frissítés: 12:17

Nemzetközi segélyszervezetek sürgős felhívással fordultak az adományozókhoz a pakisztáni árvíz miatti humanitárius szükséghelyzet megoldása érdekében. A pénzalapok hiányában veszélybe került a legrosszabb helyzetben lévő 5 millió ember segélyezése, ugyanakkor további több mint 9 millió embert fenyeget a járvány és az éhség.>> Még több fotó a BBC-n >>

A brit Oxfam, a Save the Children, a Care és a francia Acted azt mondja, csökkentenie kell tevékenységét a térségben, amennyiben az adományozóktól nem kapnak további pénzforrásokat.

Az ENSZ által megszabott 357 millió dolláros segélyalapnak is mindössze kevesebb mint egyharmada gyűlt össze Pakisztán részére. 96.5 millió dollár jött be eddig a világszervezet sürgősségi segélykérésére, amennyiben a többi nem gyűl össze, heteken belül kifogynak a segélykészletekből – mondta egy ENSZ-szóvivő.

Sokan bírálják a pakisztáni kormányt amiatt, hogy nem biztosított megfelelő segítséget a bajbajutott millióknak. 3 millióan kérnek továbbra is sürgősségi élelmiszersegélyt, 800 ezren továbbra is hajléktalanok. Az áradás sújtotta Szind tartomány 22 kerületéből 4 még mindig víz alatt áll; 13 kerületben a termés nagy része megsemmisült.

Az ezévi, a monszun okozta áradás sokkal súlyosabb volt, mint a tavalyi, eddig 250 halálos áldozata van. Csak Szind tartományban 1,5 millió házat öntött el az augusztusban kezdődött árvíz. A hatóságok aggódnak, hogy járványok indulnak el a térségben. Az Oxfam szerint amennyiben le kell állítani a segítségnyújtást, elképzelhetetlen katasztrófához vezethet. Kétmillió felnőtt és legkevesebb 3 millió gyerek élete van közvetlen veszélyben, mert kifogynak az élelmiszer- és ivóvízkészletek. Riasztóan nagy arányban alultápláltak a gyerekek, az immunrendszerük legyengült, és jön a tél – figyelmeztet a Save The Children, hozzátéve: a helyzet csak még rosszabb lesz, ha a segítségnyújtás megszűnik. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS