2019. január 16. szerdaGusztáv
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ingyenes oktatásért tüntetnek Chilében

2011. október 20. 14:54, utolsó frissítés: 14:54

Két napja tüntetnek Chile fővárosában, Santiagóban az ingyenes közoktatásért – írja a BBC. A szerdai tüntetések békésen kezdődtek, több tíz ezer ember vonult végig a fővároson. Ám később több száz álarcos fiatal csapott össze a rendőrökkel, kövekkel és palackokkal dobálták a rendfenntartókat, és megtámadtak egy benzinkutat is. A rendőrök könnygázzal és vízágyúkkal próbálták feloszlatni a tömeget.

Az egyetemisták követeléseit a tanárok és a szakszervezetek is támogatják. Kétnapos általános sztrájkot hirdettek, miután október elején a kormánnyal folytatott tárgyalások kudarcba fulladtak.

A diákszervezetek vezetői elítéltek mindenfajta erőszakos cselekményt, és elhatárolódtak a rendbontóktól.

Egy szabad, magas minőséget képviselő közoktatásra egy népszavazáson a résztvevők 88,7%-a voksolt. A diákszervezetek az egyenlőtlen és alulfinanszírozott oktatási rendszer reformját követelik. Azt szeretnék, ha a központi kormány vegye át az irányítást az oktatás fölött, és növelje az állami iskolák és egyetemek költségvetését.

Sebastian Pinera államelnök korlátozott reformra tett ígéretet. Bejelentette, 4 milliárd dollárral növelné az oktatásra szánt költségvetést, illetve ösztöndíjat vezetett be a szegény származású tanulóknak, akik magániskolába felvételiztek. Ám visszautasította, hogy az állam ellenőrzése alá vonja a teljes oktatási szektort. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS