2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mazsihisz: botrányosan viselkedett egy magyar csoport az auschwitzi emlékhelyen

2011. október 20. 12:27, utolsó frissítés: 12:49

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen egy csoport tagjai ellen, akik – mint a Mazsihisz szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében írta – a napokban az egykori Auschwitz-Birkenau haláltábor helyén kialakított emlékhelyen a Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető, náci jelképeket is tartalmazó öltözékben jelentek meg, náci karlendítéssel pózoltak, valamint éltették a harmadik birodalom vezérét.

"Ez a csoport cselekedetével meggyalázta a magyarság legnagyobb temetőjét, ahol 1944-ben több mint 400 ezer magyar állampolgárt gyilkoltak meg" – olvasható a közleményben. Mint írták, a magyarul beszélő emberek cselekedete felháborodást és elkeseredést váltott ki a többi látogatóban. A Mazsihisz kéri a Legfőbb Ügyészséget, hogy haladéktalanul rendeljen el nyomozást annak érdekében, hogy az elkövetők személyét meg lehessen állapítani, és büntetőeljárás alá lehessen vonni őket.

"Ez a cselekmény is mutatja, hogy a magyarországi szélsőjobboldali mozgalmak nemcsak Magyarországon kívánják megbontani a társadalmi békét, hanem külföldre is exportálni szeretnék a gyűlöletet, és nem tisztelik a meggyilkolt százezrek végső nyughelyét sem" - zárul a közlemény.

Az atv.hu szerdán szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy október 16-án egy körülbelül ötven-hatvan fős magyar csoport jelent meg Auschwitzban, az egykori náci megsemmisítőtábor területén, ahol napjainkban múzeum és emlékhely működik. A társaság tagjai közül sokan gárdista egyenruhát viseltek, többüknél volt árpádsávos zászló, és akadt, akinek nyakában horogkeresztes sál lógott – olvasható az atv.hu oldalon.

A szemtanúk az atv.hu-t arról is tájékoztatták, hogy "a társaság tagjai nevetgélve, alpári megjegyzéseket téve, náci karlendítéssel pózolva fényképeztették magukat az Arbeit macht frei (...) felirat alatt". Az atv.hu szerkesztősége – mint írták – megkereste az emlékhely lengyel, de magyarul kitűnően beszélő idegenvezetőjét, aki azt mondta: a náci karlendítésekből, a szélsőjobboldali jelképekből és a holokauszt áldozatait keveslő megjegyzésekből semmit sem vett észre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS