2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olajszivárgás Új-Zéland partjainál, "a bőség földjén"

2011. október 10. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Eddig 30 tonna olaj szivárgott a tengerbe Új-Zéland partjainál egy megsérült hajóból, de félő, hogy a viharok közeledtével az 1700 tonnányi rakomány teljes egészében a vízbe kerül – írja a BBC. A hajó rakományát a mentőcsapatok igyekeznek átszivattyúzni egy másik hajóba, ám a rossz idő miatt nagyon lassan haladnak. Egy olajtankeréhez mérten az 1700 tonna nem is nagy mennyiség – hiszen például egy 2002-ben a galíciai partoknál elsüllyedt Prestige nevű tankerből 76 ezer tonna került a tengerbe –, ám a megsérült, libériai Rena nevű hajó egy nagyon jellegzetes, sérülékeny, magas természetvédelmi értéket képviselő, emellett népszerű turistacélpontnak számító terület környékén ereszti a vízbe az olajat.

fotó: bbc.co.ukfotó: bbc.co.uk


>> Még több fotó a BBC-n >>

A Bay of Plenty (A bőség partja) nevét még James Cook adta a területnek, földje termékenysége és lakói bőkezűsége miatt. A partszakasz ugyanakkor madárkolóniák, köztük pingvinek lakóhelye, de szívesen úszkálnak arra a delfinek és bálnák is.

Az új-zélandi természetvédők máris jópár olajjal szennyezett madarat találtak, akiket megtisztítottak és kezeltek. Néhány példányt elpusztulva is találtak.

Félő, hogy az elkövetkező napokban is rossz idő lesz, ezért az olajfolt eltávolításán dolgozó csapatok igyekeznek minél gyorsabban működni: a prioritás az elszivárgott olaj eltávolítása a vízből, azután a sérült hajóról a konténerek átpakolása, eltávolítása, végül magának a hajónak az elvontatása. Jelenleg 200-an dolgoznak a katasztrófa elhárításán, és további 300 személy áll készenlétben, hogy szükség esetén a parton is elkezdje a tisztítást.

A Rena október 5-én összeütközött az Astrolabe Reef nevű hajóval. A görögországi Costamare Inc, a hajó tulajdonosa nem adott bővebb magyarázatot a balesetre, ám készek „teljesen együttműködni a helyi hatóságokkal”. John Key új-zélandi kormányfő bejelentette, vizsgálatok indultak, ki a felelős a balesetért. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS