2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az egyiptomi keresztények Európa segítségét kérik

2011. szeptember 22. 20:39, utolsó frissítés: 20:39

Szeptember 21-én Brüsszelben Tőkés László vallási ügyekért felelős EP-alelnök kabinetfőnöke, Szilágyi Zsolt társaságában az Egyiptomban élő keresztény közösség és emberi jogi szervezetek képviselőivel találkozott. A Henri Boulad jezsuita atya által vezetett küldöttségben részt vett Naguib Gobrail, az Egyiptomi Emberi Jogi Unió elnöke, Jean Maher, a szervezet franciaországi irodájának vezetője, valamint Maximos Botros kopt egyetemi tanár - derül ki Tőkés László sajtóirodájának közleményéből.

A vendégek az egyiptomi kopt keresztények elleni folyamatos fizikai és lelki erőszakról számoltak be. A januári forradalmi változások óta emiatt mintegy 150.000 keresztény menekült el az országból. Bár az "arab tavasz" által hozott változások nagy reménnyel töltötték el az addig is elnyomott keresztényeket, ennek ellenére a helyzet rosszabb, mint annak előtte. Az egyre erősödő szélsőséges iszlamizmus továbbra is félelemben tartja a vallási kisebbségeket.

A keresztényeket kiszorítják, kitiltják a közéletből, a politikai életből, az ellenük állami segédlettel folyó diszkrimináció mindennapos. Az iszlám hitre való áttérítés egyik kíméletlen eszköze a kopt keresztény lányok elrablása és házi őrizetben tartása, vagy éppenséggel a megerőszakolása és férjhez kényszerítése. Az egyre gyakoribbá váló jelenség ellen az állam nem akar, vagy nem tud hatékonyan fellépni - áll a közleményben.

Henri Boulad szerint az Európai Uniónak az eddiginél határozottabban kellene fellépnie, annál is inkább, mivel nem csak politikailag, de anyagilag is támogatja az országban végbemenő demokratikus átalakulási folyamatot. A jezsuita atya azt javasolta, hogy a Parlamentben jöjjön létre egy munkabizottság, amely helyzetüket nyomon követi, és szükség esetén fellép érdekükben.

Tőkés László tájékoztatta az egyiptomiakat arról, hogy már eddig is több ízben felszólalt a kopt keresztények és a vallási okokból üldözöttek érdekében, és többször is levélben kérték Cathrine Ashton asszonyt, a külügyi szolgálat vezetőjét, hogy az Unió határozottan lépjen fel az emberi jogok és a vallásszabadság védelmében. 2010. január 21-én pedig Tőkés László és Sógor Csaba EP-képviselők javaslatára az Európa Parlament állásfoglalást fogadott el a keresztény közösségeket ért támadások ügyében.

Európa nem lehet közömbös a mediterrán és az arab világ országaiban zajló keresztény üldözések iránt, mondta Tőkés, és arról biztosította tárgyalópartnereit, hogy irodája továbbra is figyelemmel fogja követni az Egyiptomban élő keresztények helyzetét, és a jövőben is ki fog állni mellettük. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS