2020. április 1. szerdaHugó
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

30 millió ázsiait űztek el otthonából a természeti katasztrófák

2011. szeptember 21. 10:07, utolsó frissítés: 10:07

Ázsiában 2010-ben több mint 30 millióan menekültek el otthonról a szélsőséges időjárás teremtette körülmények miatt – hívta fel a figyelmet jelentésében az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB).

A szervezet által kiadott, a The Guardianban ismertetett dokumentum szerint a klímaváltozás előrehaladásával egyre csak súlyosbodó természeti jelenségek a jövőben újabb tízmilliókat fognak lakhelyük elhagyására kényszeríteni. A jelentés szerzői arra figyelmeztetnek, hogy a kormányoknak fel kell készülniük a tengerszint-emelkedés, a szárazság és a csökkent mezőgazdasági termelékenység jelentette problémákra.

A tanulmány készítői mintegy 40 milliárd dollárra becsülik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és a szükséges óvintézkedések várható költségeit. A problémát a menekülni kényszerülők milliói már saját bőrükön érzik, és a helyzet rosszabbodni fog. "A klímaváltozás miatti tömeges elvándorlás egy lassan testet öltő jelenség, de már vannak olyan ázsiai és a csendes-óceáni közösségek, akik közvetlenül tapasztalják a változó környezeti feltételek – beleértve a tengerszint-emelkedés, elsivatagosodás, a gyakori viharok és áradások – következményeit" – olvasható a dokumentumban.

Robert Dobias, az Ázsiai Fejlesztési Bank klímaváltozási projektjét vezető szakember szerint a migrációt kiváltó tényezőket tekintve az éghajlati jelenségeknél egyelőre többet nyom a latban a gazdasági helyzet, de szerinte a jövőben ez változni fog és konfliktusokhoz vezethet, amikor emberek tömegeinek nagy távolságokat kell majd megtenniük a túlélésért.

A klímaváltozás egyik legsúlyosabban, egészen pontosan a létezésben fenyegetett érintettje a Maldív-szigetek. Az Indiai-óceáni állam környezetvédelmi minisztere az ADB szervezésében múlt hét végén tartott konferencián a téma komolyságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy hazájában az elmúlt három évtizedben egész közösségeket kellett egyik szigetről egy másikra áttelepíteni, csak mert lakhelyükön fenntarthatatlannak bizonyult az élet a tengerszint emelkedése miatt.

A 313 ezer lakosú szigetország átlagos tengerszint feletti magassága 1,5 méter, legmagasabb pontja pedig mindössze 2,3 méter, így különösen érzékeny az éghajlatváltozásra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS