2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

9/11: hangfelvételek a repülők becsapódásának pillanataiból

2011. szeptember 08. 11:51, utolsó frissítés: 12:03

„Senki ne mozduljon, minden OK lesz. Ha bármilyen mozdulatot teszel, kárt teszel magadban és a repülőgépben. Csak maradj csendben” – mondta Mohamed Atta egy bostoni légiirányítónak 2001. szeptember 11-én reggel 8:24-kor.

A Rutgers Law Review online elérhetővé tett több olyan hangfelvételt, amelyek a 2001. szeptember 11-i, World Trade Center elleni terrortámadás perceiben készültek. A felvételeken szem- és fültanúk – légiirányítók, katonai légierő-parancsnokok, pilóták, sőt ketten a repülőgép-eltérítő terroristák közül is – beszélgetnek. A 114 hangfelvétel a Szeptember 11. Bizottság 2004-es jelentésének képezte részét, és többségüket eddig még soha nem hozták nyilvánosságra – írja a New York Times, amely válogatást közölt a hangfelvételekből internetes oldalán, illetve egy dossziét a hangfelvételek átirataiból.

A teljes jelentés tartalmazza a kontextust felvázoló előszót, a Szövetségi Repülési Adminisztráció (Federal Aviation Administration - FAA) és az Észak-Amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (North American Aerospace Defense Command - NORAD) szerkezeti ismertetését, belső szabályrendszerét, hogy mit kellett volna tenniük repülőgép-eltérítés esetén, és megállapítja, a hangfelvételek is azt bizonyítják, kérdéses, hogy megfelelő lépéseket tett-e a hadsereg a terrortámadás elhárítására. (nytimes.com, rutgerslawreview.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS