2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Obama: leginkább egy magányos terroristától kell tartani 9/11 évfordulóján

2011. augusztus 17. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Nem egy nagyobb terrorista támadástól, hanem inkább egy "magányos farkas" terrorista akciójától kell tartani a szeptember 11-i terrortámadások 10. évfordulóján – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök kedden este a CNN-nek adott interjújában.

"Kockázat mindig van" – jelentette ki az elnök, aki szerint az amerikai biztonsági szolgálatok, amelyek folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket, és elemzik az adatokat, az évforduló környékén a megszokottnál is nagyobb készültségben lesznek. Kérdésre válaszolva az elnök nem tudta határozottan kizárni egy nagyobb terrorcselekmény veszélyét, de hangsúlyozta, hogy az al-Kaida terrorszervezetet az elmúlt években sikerült jelentősen meggyengíteni.

Az elnök a Washingtonban kialakult patthelyzetért és a gazdasági fellendülés akadályoztatásáért a republikánusok "ideológiai merevségét" tette felelőssé. Rámutatott, hogy az ellenzéki párt vezetői nem tudták elfogadtatni a tagokkal a 4 ezer milliárdos deficitcsökkentésről született megállapodást, pedig abban nagyobb súlyt kapott a kiadáscsökkentés, mint a bevételnövelés. Obama megismételte: a választók azt szeretnék, ha a demokraták és a republikánusok egyaránt a saját pártjuk elé helyeznék az ország sorsát.

Obama elmondta: nagyobb zűrzavart örökölt elődjétől, Bush elnöktől, mint amire számított, s hogy a 2008-as recesszió óta az országnak sikerült haladást elérnie, de az nem elég gyors, ezért lendületesebbé kell tenni. Szavai szerint szüksége lesz arra, hogy a kongresszus partnere legyen a rövidtávú gazdaságélénkítő intézkedések elfogadásában. Ismételten sürgette a bért terhelő adó terén nyújtott kedvezmény meghosszabbítását, és a függőben lévő kereskedelmi szerződések ratifikálását, s újból elmondta, hogy szeptemberben új, munkahelyteremtő gazdasági intézkedéseket terjeszt a honatyák elé.

Az elnök úgy vélekedett, hogy az amerikai költségvetés rendbe hozásához nincs szükség a republikánusok által javasolt, a kiegyensúlyozott büdzsé követelményét rögzítő alkotmánymódosításra. Mint mondta, a szövetségi kormánynak válság vagy háború esetén gyakran el kell engednie a hiányt, nem ritkán a szövetségi államok és a helyi kormányzatok költségvetésének egyensúlyba tartását elősegítve ezzel.

Elismerte, hogy az egészségügyi jogosultsággal járó költségek hozzájárulnak a deficit növekedéséhez, de annak részleteit egyelőre nem árulta el, hogy hogyan tervezi csökkenteni ezeket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS