2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Növényvédő szerek mérgezik a Nagy Korallzátonyt

2011. augusztus 16. 14:53, utolsó frissítés: 14:53

Komoly károkat okoznak a Nagy Korallzátonyon a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek az ausztrál kormány vízminőségi jelentése szerint. Az összeállítás alapján a kertészetek csaknem egynegyede és az állattartó gazdaságok tizenkét százaléka elfogadhatatlan módszereket alkalmaz. Még hatvan kilométerrel a parttól is találtak növényvédő szereket olyan koncentrációban, hogy az mérgező a korallokra. A súlyos árvizek és a Queensland északi részén február elején átszáguldó ciklon feltehetően még több szennyezőanyag kimosódását okozta a tengerbe.

A Nagy Korallzátony a világörökség része. Az elmúlt években az éghajlatváltozás okozta korallfehéredés súlyos csapást mért rá. Az ausztrál kormány által most első ízben készített vízminőségi jelentés alapján a mezőgazdaságból származó vegyszerek további veszélyt jelentenek az értékes élőhelyre – írta a BBC.

A természetvédők folyamatosan követelik, hogy a gazdálkodók kevesebb növényvédő szert alkalmazzanak, és szüntessék be bizonyos gyomirtók kijuttatását. A cukornádtermesztők ugyanakkor azzal érvelnek, hogy nincs más lehetőségük terményük védelmére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS