2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Volgai hajóbaleset: 50 gyerek a halottak közt

2011. július 12. 09:53, utolsó frissítés: 09:53

A Volgán, pontosabban a Kujbisevi víztárolón vasárnap szerencsétlenül járt Bulgaria nevű hajóból mintegy 80 embert sikerült élve kimenekíteni. A regisztrált utasok száma 148 volt, az utasokat 33 fős – más adatok szerint 37 fős – legénység szolgálta ki. A korszerűsítések után a Bulgarián 140 utasnak volt hely, de hétfő esti közlés szerint szemtanúk és hozzátartozóikat kereső emberek elmondásából azt vonták le az illetékesek, hogy legalább 208 utas volt a hajón.

A hétfő esti órákig 64 halottat hoztak felszínre. Becslések szerint legkevesebb 50 gyerek lehet a halottak közt. A Bulgaria felborult, és rövid idő alatt elsüllyedt, amikor egy viharban éles fordulatot hajtott végre a víztárolón.

Dmitrij Medvegyev államfő keddre nemzeti gyásznapot hirdetett a hajó katasztrófája miatt. Sajtóértekezleten követelte a teljes közlekedési járműpark alapos átvizsgálását. "Megengedhetetlenül sok ócska sajka úszkál a vizeinken. Ezeket mind nagyjavításnak kell alávetni, vagy ki kell vonni a forgalomból" – mondta.

Az ügyészség közlése szerint az ellenőrzések kiderítették: a több mint 50 éve szolgáló Bulgaria hajó legutóbb 30 éve esett át nagyjavításon, baloldali motorja az induláskor hibás volt, a járművön legalább 50 fővel többen tartózkodtak a megengedettnél. A bajt a helyi közlekedési ügyészség szerint az okozhatta, hogy a működésképtelen baloldali motortól az üzemanyagot átszivattyúzták a jobboldalra, ott volt a víztartály is, és a hajó kibillent az egyensúlyából.

Marija Gridnyeva, az ügyészség szóvivője hozzátette: az ügyészség ellenőrzi a hajót bérlő céget is, valamint az üzemeltetési engedélyek kiadására illetékes hatóságot. Hozzátette: tavaly 42 százalékkal nőtt az üzemeltetési szabálysértésekkel összefüggő balesetek száma, s hogy az eddigieknél szigorúbban fogják ellenőrizni a 25 évnél idősebb járműveket. Szaratovban a folyami felügyelet leállított egy, a Bulgariához hasonló hajót, amely utasokat szállított, de a hajót alapos műszaki vizsgálat után útjára engedték. (mti, bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS