2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarország magyarázatot vár Ukrajnától a magyarok zaklatása ügyében

2011. május 17. 09:55, utolsó frissítés: 09:55

Magyarország magyarázatot és megfelelő jogorvoslatot vár a kárpátaljai magyarokat ért incidensekre. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hétfő délután az MTI-nek azt mondta, amióta formális és informális egyeztetéseket folytatott a kérdésben, nem történt újabb, magyarokkal kapcsolatos incidens Kárpátalján.

Németh Zsolt külügyi államtitkár a parlament nemzeti összetartozás bizottsága és külügyi bizottsága együttes zárt ülése után hétfőn újságíróknak azt mondta: mintegy kéttucat esetet azonosítottak be.

Hozzátette: ezek az incidensek az ukrán titkosszolgálathoz köthetők, és a magyar fél ezeket törvénysértőnek tartja. Nem pusztán az ukrán belső törvényeket sértik a történtek, hanem a nemzetközi jogot is sérti mindaz, ami ezeket az állampolgárokat érte – mutatott rá az államtitkár, aki példaként a bécsi konvenciót említette.

Magyarország határozottan úgy gondolja, hogy Ukrajnának ezt a tevékenységet fel kell függesztenie – fogalmazott, hozzátéve, erre felszólították az ukránokat. Magyarország nem tűri, hogy magyar embereket, ha igényeltek állampolgárságot, ha nem, atrocitások érjenek bárhol a Kárpát-medencében – szögezte le, és hangsúlyozta: a történtekre magyarázatot és megfelelő jogorvoslatot is várnak az ukrán féltől.

Megjegyezte: kíváncsiak arra, hogy az ukrán titkosszolgálat saját jószántából járt el, vagy adott esetben politikai megrendelést hajtott végre, illetve, hogy egy másik, ukrán és esetleg egy erősebb titkosszolgálat együttműködése nem húzódhat-e meg a háttérben. A külügyi államtitkár közölte, várhatóan még májusban – részben ez ügyben – Kijevbe látogat.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az MTI-nek hétfőn délután elmondta: amióta formális és informális egyeztetéseket folytatott a kérdésben, nem történt újabb, magyarokkal kapcsolatos incidens Kárpátalján. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS