2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Óránként 48 nőt erőszakolnak meg Kongóban

2011. május 12. 13:50, utolsó frissítés: 13:50

A közép-afrikai Kongói Demokratikus Köztársaságban naponta átlag 1152 nőt erőszakolnak meg, ami óránként 48-at jelent – áll az American Journal of Public Health amerikai szaklap szerdán kiadott tanulmányában.

Ez arány huszonhatszor rosszabb, mint az ENSZ által korábban becsült évi összesen 16 ezer nemi erőszakos eset. Michelle Hindin, a John Hopkins egyetem nemek közti erőszak kutatására szakosodott oktatója úgy véli, még sokkal magasabb lehet ez a szám, mivel az adatok személyes megkérdezéseken alapulnak, és az emberek nem szívesen beszélnek idegeneknek az őket ért erőszakról.

A 70 milliós, ám Nyugat-Európához hasonló területű Kongóban évtizedek óta háború folyik, és kiterjedt erdőségei tele vannak gerillacsaptokkal, amelyek módszeresen fegyverként használják a nemi erőszakot. Az amerikai lap kutatása szerint 1000-ből 29 kongói nő volt már szexuális erőszak áldozata. Ez azt jelenti, hogy országban egy nőnek 58-szor nagyobb az esélye arra, hogy megerőszakolják, mintha az Egyesült Államokban élne. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS