2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ukrajna: törvényes a kárpátaljai magyarok kettős állampolgársággal kapcsolatos kihallgatása

2011. május 05. 12:06, utolsó frissítés: 12:06

Megfelel a hatályos ukrán törvényeknek és államérdekeknek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) eljárása a kárpátaljai magyarok kettős állampolgársággal kapcsolatos kihallgatását illetően – közölte Marina Osztapenko, az SZBU sajtószóvivője Kijevben.

Osztapenko a Prágából sugárzó Szabadság Rádió ukrán adásában szerda este reagált a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Viktor Janukovics ukrán elnökhöz írt levelére, amelyben a magyar szervezet azt kérte az államfőtől, hogy állítsa le az SZBU kárpátaljai magyarok ellen indított „megfélemlítési akcióját”.

A szóvivő elismerte, hogy „a biztonsági szolgálat foglalkozik a helyzettel”. Mint mondta, „a biztonsági szolgálat eljárása kizárólag a hatályos ukrán törvényeken belül marad, és Ukrajna államérdekeit szolgálja”. Hozzátette: „semmilyen kínzások nem voltak”, minden a törvényes keretek közt, az emberek, az ukrán állampolgárok tiszteletben tartásával zajlott. Mindaz, amit a KMKSZ állít, nem felel meg a valóságnak – fogalmazott az SZBU szóvivője.

Az adásban megszólaló Ivan Zajec, a nacionalista Ukrán Néppárt elnökhelyettese és parlamenti képviselője szerint büntetni kell a kettős állampolgárságot. Úgy vélte, a kettős állampolgárság sok problémát okoz a jogokat és kötelezettségeket illetően. A kettős állampolgárság intézményét Ukrajna szomszédai technológiaként alkalmazzák bizonyos esetekben – fejtette ki, hozzátéve, hogy ezt a módszert használták Grúziában is a háború kirobbantására. Megjegyezte: nincs jelentősége annak, hogy a kérdés melyik országot – Oroszországot, Magyarországot vagy Romániát – érinti. „Ukrajnában egységes állampolgárság van, és a hozzánk való viszonyulásban minden országnak az ukrán alkotmány rendelkezéseiből kell kiindulnia” – hangoztatta a politikus.

A rádió kijevi tudósítójának a felvetésére, miszerint jelenleg Ukrajnában meglehetősen bonyodalmas a kettős állampolgárság büntetése, mert csak igen hosszú eljárással lehet valakit megfosztani ukrán állampolgárságától, Vitalij Bala ismert kijevi politikai szakértő kifejtette: az államnak nem büntetnie, hanem olyan gazdasági feltételeket kell teremtenie, hogy a kettős állampolgárság ne jelenthessen számára semmilyen veszélyt.

Szerinte a szilárd intézményekkel rendelkező államok bevezethetik a kettős állampolgárságot. Úgy vélte: mindenekelőtt az érzelmeket kell kizárni a kérdést illetően, és fel kell hagyni annak hangoztatásával, hogy veszély fenyegeti a nemzeti érdekeket. Nyugodt megfontolásra, olyan körülmények létrehozására van szükség, hogy az emberek Ukrajnában akarjanak élni, s akkor teljes nyugalommal bevezethető a kettős állampolgárság intézménye – mutatott rá, emlékeztetve, hogy ez akkor lesz lehetséges, ha Ukrajna a gazdasági szabadságjogok 179-es skáláján nem a 162. vagy 163. helyen fog állni.

Az adásban az is elhangzott, hogy a szakértők sem tudják megbecsülni, hány ukrán állampolgár vette fel a magyar, orosz vagy román állampolgárságot, mert akiket a kérdés érint, azok rendszerint hallgatnak róla. Abban azonban egyetértenek, hogy mindegyik esetben ezres nagyságrendről lehet szó.

A tekintélyes kijevi Razumkov Intézet kutatása szerint az ukrán állampolgárok több mint 49 százaléka szeretné felvenni egy másik ország állampolgárságát, az ukrán megtartása mellett – emlékeztetett az ukrán Szabadság Rádió. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS