2018. december 14. péntekSzilárda
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Politikai konfliktusok terhelik a szmolenszki katasztrófa évfordulóját

2011. április 11. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

Lengyelország-szerte megemlékeztek vasárnap, a katasztrófa első évfordulóján a lengyel kormánygép Szmolenszk melletti lezuhanásáról, amelynek következtében életét vesztette Lech Kaczynski elnök és a gép valamennyi utasa, de az emlékünnepségeket beárnyékolta a lengyel társadalom politikai megosztottsága és a felháborodás amiatt, hogy az orosz hatóságok a szerencsétlenség színhelyén kicserélték a lengyelek által állított eredeti emléktáblát.

Lech Kaczynski és felesége, valamint a 94 főnyi kíséret és személyzet – köztük a lengyel politikai, katonai, egyházi elit számos tagja – halt meg a Szmolenszk melletti Szevernij katonai repülőtér mellett 2010. április 10-én, amikor a kormánygép a sűrű ködben leszállás közben fáknak ütközött, kigyulladt, és darabokra tört. A néhai lengyel elnök és kísérete arra az emlékünnepségre tartott, amelyet az 1940 tavaszán, a szovjet belügyi rendőrség által a katinyi (Katyn) erdőben és más helyszíneken kivégzett mintegy 22 ezer lengyel hadifogoly és civil lemészárlásának 70. évfordulóján rendeztek az emlékhelyen.

Lengyelország második világháború utáni legnagyobb tragédiája újabb tápot adott az Oroszországgal szembeni hagyományos történelmi gyanakvásnak, és elmélyítette a szakadékot Donald Tusk miniszterelnök jobbközép kormánya és a néhai elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő vezette jobboldali ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt között. Kaczynski Oroszországot és a lengyel miniszterelnököt okolta a katasztrófáért.

Jaroslaw Kaczynski mellőzte a Tusk és Bronislaw Komorowski államfő részvételével rendezett vasárnapi hivatalos állami és egyházi ünnepségeket. Az ellenzéki vezető ehelyett külön emlékmisén vett részt, majd önállóan koszorút helyezett el az elnöki palota előtt, ahol több ezer, lengyel zászlót lengető lelkes támogatója azzal vádolta a lengyel kormányt és Oroszországot, hogy el akarják tussolni a katasztrófa okait, és


követelték Donald Tusk lemondását.

A fő ellenzéki párt vasárnapra négy megmozdulást szervezett a fővárosban, egy egész napos rendezvényt az elnöki palota elé, valamint fáklyás felvonulást. Kaczynski megfigyelők szerint az évfordulós ünnepségeket pártja népszerűségének növelésére szeretné felhasználni az októberben esedékes parlamenti választások előtt, amelyeken felmérések szerint Tusk pártja, a jobbközép liberális Polgári Platform győzelme várható, bár csökken a különbség közte és Kaczynski pártja között.

Lengyelországban sokan felháborodtak amiatt, hogy a tragédia okait feltáró orosz vizsgálat minden felelősséget a lengyel pilótákra hárított, miközben az orosz légiirányítókat mentesítette ez alól. Egy minapi közvélemény-kutatás szerint a lengyelek többsége úgy véli, hogy az eddigi vizsgálat nem adott megfelelő magyarázatot a történtek okaira.

Komorowski és Tusk vasárnap reggel Varsóban, a Lengyel Hadsereg Templomában megkoszorúzta az áldozatok emléktábláját. Hivatalos megemlékezést tartottak a varsói Powazki temetőben álló emlékhelynél is, amit istentisztelet követett az óvárosi székesegyházban, majd koncert a Nemzeti Színházban.

Az évforduló előestéjén, szombaton az áldozatok hozzátartozói megemlékezést tartottak a szerencsétlenség színhelyén, a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett is. A Szevernij repülőtéren mintegy száz rokon és családtag imádkozott a sűrű havazásban. A gyászolók küldöttségét Anna Komorowska, az államfő neje vezette. A lengyel televízió élőben közvetítette a megemlékezést. A lezuhanás helyszínének közelében felállított emlékkeresztnél szombaton Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő, illetve


az orosz nép nevében is koszorút helyeztek el,

és felolvasták a szerencsétlenség 96 áldozatának nevét. Moszkvában vasárnap a kormányzó Egységes Oroszország párt több ifjúsági szervezete emlékezett meg az évfordulóról: fehér és vörös (lengyel nemzeti színű) virágokat helyezetek el, és gyertyákat gyújtottak a lengyel nagykövetségnél.

Ahogy tavaly a lenygel elnök és kísérete a kormánytól elhatárolódó, külön emlékünnepségre utazott Katinyba, a lengyel belpolitikai viták miatt most is csak az áldozatok hozzátartozóinak egy része érkezett az államfő feleségével Szmolenszkba. A Kaczynski pártjához közel álló családok bojkottálták a hivatalos megemlékezést.

A viszályt újra kiélezte, hogy a szmolenszki hatóságok az évforduló előtt kicserélték a lengyel fél által a helyszínen elhelyezett emléktáblát, és helyére


orosz és lengyel kétnyelvű táblát tettek,

amely – az eredeti táblától eltérően – nem tesz említést arról, hogy Lech Kaczynski és kísérete a katinyi emlékhelyre tartott, és hiányzik róla a feszület is. Varsó magyarázatot kért Moszkvától, amely szerint két okból cserélték le a vitára okot adó emléktáblát. Egyrészt tavaly novemberben az áldozatok néhány hozzátartozója anélkül helyezte el azt, hogy egyeztetett volna az orosz és a lengyel hatóságokkal, másrészt a táblára csak lengyel nyelvű szöveget véstek.

Bronislaw Komorowski és Dmitrij Medvegyev hétfőn találkozik egymással Katinyban (Katynban), majd Szmolenszkbe utaznak, ahol egy felállítandó emlékműről egyeztetnek. Az emléktábla kicserélése miatt azonban – amint ezt Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő szombaton közölte – a lengyel államfő nem fog elhelyezni virágot a kétnyelvű emléktáblánál. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS