2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szíriai elnök állampolgárságot adott a kurdoknak

2011. április 08. 11:48, utolsó frissítés: 11:48

Bassár el-Aszad szíriai államfő rendeletet hozott csütörtökön, megadva az állampolgárságot az ország északkeleti részében élő kurdok közül azoknak, akiket közel egy fél évszázada megfosztottak tőle – jelentette a SANA hivatalos hírügynökség.

A kiadott közlemény szerint Aszad elnök rendelete "szíriai arab állampolgárságot ad a (Haszake kormányzóságban élő) külföldiekként regisztrált személyeknek".

Március 31-én az államfő "utasítást adott egy bizottság létrehozására, hogy az rendezze az 1962-ben Haszake kormányzóságban megtartott népszámlálás problémáját". A bizottságnak április 15-éig kellett befejeznie munkáját, hogy Aszad kihirdethesse a mintegy 300 ezer érintett kurd számára megfelelő rendeletet.

1962-ben az ország legnagyobb etnikai kisebbségét alkotó szíriai kurdok 20 százalékát fosztották meg állampolgárságától egy viták övezte népszavazást követően.

Az Aszad rendeletéről szintén beszámoló állami televízió azt is közölte, hogy az elnök menesztette a kormányzót a központi Homsz kormányzóságban, ahol összecsapások voltak kormányellenes tüntetők és a biztonsági erők között az elmúlt három hét folyamán. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS