2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Szellőztetni” akarnak a fukusimai erőmű egyik reaktoránál

2011. március 21. 10:13, utolsó frissítés: 10:13

Növekedni kezdett a nyomás a Fukusima 1. japán atomerőmű hármas reaktorblokkjában, s a japán szakhatóságok azt fontolgatják, hogy szellőztetéssel – egy külső szelep megnyitásával - oldják meg a problémát, ami viszont a sugárzás hirtelen megugrásával járna – közölte hétfőn a japán atomenergia-biztonsági szolgálat egyik illetékese.

Helyreállították az erőmű kettes és egyes reaktorblokkjának a külső villamosenergia-ellátását, s a remények szerint megkezdhetik a reaktorok és az alattuk lévő pihentető medencék hűtését, mihelyt üzembe helyezik a hűtőrendszert, ami azonban még napokig is eltarthat. A cél az, hogy áram alá tudják helyezni a blokkok vezénylőtermeit, és működtetni tudják a világítást.

Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) szakértőinek helyi idő szerint vasárnap délután sikerült helyreállítani a kettes reaktorblokk külső villamosenergia-ellátását, majd a nagyfeszültségű hálózattól kihúzott vezetéket összekötötték az egyes blokk al-elosztó állomásával. A kettes blokkban sikerült tengervizet bejuttatni a reaktor alatti pihentető medencébe. A hűtőrendszer újraindításával meg tudják akadályozni a kiégett fűtőelemek megrongálódását, amivel elejét veszik annak, hogy jelentős mennyiségű radioaktív részecske jusson a külvilágba.

A legnagyobb problémát jelentő reaktorblokk, a hármas esetében a tűzoltók hat és fél órán keresztül hűtötték tengervízzel a reaktort védő épületszerkezetet. Speciális gépekről 22 méter magasságú vízoszlopokat irányítottak az épületszerkezetre, összesen 1100 tonna vizet kilocsolva. Az utóbbi napokban a hármas blokkra, amelyben uránból és rendkívül toxikus plutónium keverékéből álló fűtőelemeket használtak, és a pihentető medencében a vízszint veszélyes lecsökkenése miatt túlhevültek a kiégett kötegek, összesen 3700 tonna tengeri vizet használtak fel a hűtéshez.

Bár a négyes reaktort karbantartási munkálatokra tavaly novemberben leállították, és a reaktorban nincs fűtőanyag, a pihentető medencében viszont jelentős mennyiségű kiégett fűtőelem található. Szakértők szerint a külső hűtés meglehetősen hatékonynak bizonyult, csökkent a hőmérséklet és a radioaktivitás szintje, ami lehetővé teszi a villanyszerelési munkálatokat.

A szakemberek igyekeznek a hármas és négyes blokk energiaellátását is helyreállítani, hogy be tudják indítani a hűtőrendszert. Az ötös és a hatos reaktorblokkok állapota már biztonságos, a hűtőrendszerek stabilan működnek, a reaktorok belsejében csökkent a hőmérséklet és a nyomás.

Az atomerőműben létezik egy kiégettüzemanyag-tároló, ahova a pihentető medencékben eltöltött 18 hónap után kerülnek át a használt fűtőelemek. Jelenleg teljes egészében víz alatt vannak az itt tárolt kiégett fűtőelemek, s már nem melegednek olyan erősen. A hűtővíz hőmérséklete 57 Celsius fok, ami nem jelent veszélyt.

A 33 milliós Nagy-Tokióban a sugárzás szintje jelenleg a megengedett értékek között van, s csökkent a fukusimai atomerőmű közelében is. Vasárnap az erőműtől 500 méterre északnyugatra a sugárzás mértéke 2625 mikrosievert volt óránként, míg előző nap 3443 mikrosievert. A sugármennyiség megengedett mértéke ugyanakkor 0,05-0,2 mikrosievert óránként. A jód és cézium radioaktív izotópját több prefektúrában is megtalálták a vezetékes ivóvízben, de nem egészségre veszélyes mértékben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS