2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Folytatják a fukusimai erőmű locsolását, sugárszennyezett eső eshet vasárnap

2011. március 20. 15:29, utolsó frissítés: 15:29

A japán hadsereg folytatta vasárnap a megsérült fukusimai atomerőmű locsolását, hogy elkerüljék a sugárzó fűtőanyag robbanását, ami jelentős mennyiségű radioaktív anyagot juttatna a légkörbe – közölte a japán atombiztonsági hivatal. Szombattól vasárnapig az erőmű 3-as reaktorát öntözték 13 órán át több mint 2 ezer tonna vízzel – idézték a médiák a tokiói tűzoltóságot.

Vasárnap esők várhatók Japánban, és ez azt az aggodalmat kelti a lakosság egy részében, hogy a nap végére – főként Tokió körzetébe – jelzett csapadék sugárszennyezett lehet. Fukujama Tecuro, a miniszterelnök-helyettes kabinetfőnöke az NHK köztévében igyekezett megnyugtatni az embereket, esernyő használatát javasolta, "aki pedig átnedvesedett, mossa le magát".

Az 1-es erőmű technikusai közben – az élelem és a víz nagyobb arányú szennyeződésétől tartva – elálltak attól a korábbi tervtől, hogy a robbanásveszélyt csökkentendő kiengednek radioaktív gázt az egyik meghibásodott reaktorból. A kormány arra figyelmeztetett, hogy spenót- és tejvizsgálatok alapján az erőműtől 120 kilométer távolságban is meghaladta a sugárzás a biztonsági határértéket.

A reaktorokat hűtő vízszivattyúk áramellátását még nem sikerült visszaállítani. Ha sikerül, akkor is kérdéses, hogy működni fognak – tudósít a BBC. A locsolásos módszer alkalmazása akár hónapokig elhúzódhat.

A japán rendőrség szerint 15 ezer halálos áldozata lehet a március 11-i földrengésnek és az azt követő szökőárnak Mijagi prefektúrában. A jelenlegi hivatalos veszteségmérleg 8133 halottról és 12.272 eltűntről tud.

Két túlélőt találtak kilenc nappal a Japán északkeleti részét megrázó földrengés után Isinomaki városában. "Egy 80 éves asszonyt és egy 16 éves fiút találtunk délután a romok alatt – mondta a rengés és a cunami által igen erősen sújtott város rendőrségének szóvivője. – Kissé kihűltek, de tudatuknál voltak. Helikopter vitte őket kórházba." A mentők már csaknem teljesen lemondtak arról, hogy ennyi idővel a természeti katasztrófa után még túlélőre lelhetnek. (mti, bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS