2018. december 14. péntekSzilárda
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint tízezer áldozat, "hármas tömegkatasztrófa" Japánban

2011. március 14. 09:16, utolsó frissítés: 09:16

Egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki japán földrengés, illetve az utána következő szökőár halálos áldozatainak a száma. Kétezer holttestet találtak meg eddig.

A Japánt sújtó földrengés, szökőár és az atomenergetikai szükséghelyzet összesített kárösszege több lehet százmilliárd dollárnál is – vélik amerikai biztosítási szakemberek.

Az AIR Worldwide biztosítási kockázatelemző intézet azzal számol, hogy a pillanatnyi helyzetben 14,5 és 34,6 milliárd között lehet a biztosított tulajdonért kifizetendő kártérítés, de a beérkező újabb információk ezt az összeget egyre növelik. A becslés azonban kizárólag a földrengés következményeire vonatkozik, a szökőár okozta károkra nem.

Nem tudni egyelőre, hogy milyen utólagos káresemények következhetnek még be. Ilyenek lehetnek például a tüzek és az atomerőművi üzemzavarok. Számolni kell az ilyenkor szokásos nagyobb utórezgésekkel, valamint az ipari termelés kiesésének a hatásával is, ezért egy másik amerikai cég, az Eqecat jelenleg 100 000 millió dollárnál nagyobb összesített gazdasági kárt sem tart kizártnak.

Eddig összesen 450 ezer embert telepítettek ki lakóhelyéről a természeti csapás miatt Mijagiban és öt másik prefektúrában. A szerencsétlenség sújtotta északkeleti partvidéken több millióan vannak immár három napja víz, élelmiszer vagy fűtés nélkül, miközben nulla Celsius-fok körüli a hőmérséklet. A földrengés, a cunami és az atomerőművi meghibásodások miatt országszerte mintegy 600 ezer embernek kellett elhagynia a lakóhelyét.

A kormány 100 ezer katonát küldött a térségbe, hogy segítsék mentést. Eddig 120 ezer takarót, 120 ezer palack vizet és 110 ezer liter üzemanyagot, valamint élelmiszert juttattak el a katasztrófa sújtotta övezetbe. Ugyanakkor közölték, az áramszolgáltatás helyreállítása több napig is eltarthat.

A II. világháború óta most érte Japánt a legnagyobb csapás – jelentette ki vasárnap a nemzethez intézett beszédében Kan Naoto miniszterelnök, és összefogásra kérte a lakosságot. Ez próbatétel minden japán számára, de ő bízik abban, hogy a nemzet elszántan felülkerekedik a földrengés, a szökőár és a nukleáris baleset okozta hármas tömegkatasztrófán, és újjáépíti az országot.

A kormányfő bejelentette, hogy hétfőtől áramkorlátozást rendelnek el a fővárosban és környékén, hogy megelőzzék az elosztó rendszer összeomlását és az országos áramkimaradást, és elektromossághoz juttassák a földrengés sújtotta körzetet. A hideg északi országrészben a különféle források szerint kétmillió vagy akár 5,6 millió háztartásban nincs áram és 1,4 millióban víz. A Tokiót és környékét ellátó TEPCO áramszolgáltató vállalat rendkívüli helyzetekre vonatkozó terveinek megfelelően hétfőtől a háromórás időszakokat is elérő forgó áramszünet lesz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS