2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nigéria: készülődés megkövezésre

2003. augusztus 28. 13:21, utolsó frissítés: 13:21

Megkövezésre ítélt iszlám törvénykezés, a saría értelmében egy nigériai bíróság egy 31 éves asszonyt. A vád Amina Lawal ellen házasságtörés volt. Az ítéletet egy alsóbbfokú bíróság hozta, szeptember végén másodfokon a Katsina szövetségi állam fellebbviteli bírósága ítél ismét. A házasságon kívüli kapcsolatból gyermek is született – állították a bírák. A gyermek tíz hónappal Amina asszony válása után jött világra, ez a bizonyítéka a törvényszék szerint annak, hogy az asszony megszegte az iszlám előírásait.

A félelemtől szinte megbénult fiatalasszony a fellebbviteli tárgyalást és a korábbi bírósági meghallgatásokat most 20 hónapos kisgyermekét a derekára kötve, dajkálva, a kicsit időnként megszoptatva, egy kőpadon magányosan ülte végig. Az ítélet ellen tavaly egyszer már benyújtott egy fellebbezést, a bíróság azonban a kérelmet elutasította. Arra azonban a bírák utasítást adtak, hogy a megkövezést mindaddig el kell halasztani, amíg Amina asszony szoptatja gyermekét.

Az asszony előző tárgyalása során a bíróság kérdésére bűnösnek vallotta magát, a vallomást azonban a később visszavonta. Ügyvédje a fellebbviteli tárgyaláson egyebek között azzal érvelt, hogy a megfélemlített, tudatlan fiatalasszonynak fogalma sem volt beismerésének tulajdonképpeni tartalmáról és annak következményeiről. A saríát korábban csak a polgári eljárások során vették figyelembe, három évvel ezelőtt azonban a büntető jogban is alkalmazni kezdték. Ez a döntés az északi országrészben többségben lévő muzulmánok és a Nigéria déli területein élő keresztények közötti gyűlölet kiéleződéséhez, több ezer halálos áldozatot követelő összecsapásokhoz vezetett. Amina Lawal ügyvédje kijelentette, ha az asszonyt nem mentik fel, a nigériai legfelsőbb bíróságnál fellebbez. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS