2020. április 1. szerdaHugó
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Veszíthet az USA Kínával szemben a globális befolyásért folyó harcban

2011. március 03. 08:11, utolsó frissítés: 08:11

Az Egyesült Államok közvetlen versenyben áll Kínával a globális befolyásért, és fennáll a veszély, hogy veszíteni fog – jelentette ki szerdán a szenátus külügyi bizottsága előtt Hillary Clinton külügyminiszter, a külföldi segélyezés mértékének fenntartása mellett érvelve. Az amerikai diplomácia vezetője mindössze néhány héttel Hu Csin-tao kínai elnök washingtoni látogatása után fogalmazott ilyen élesen. Hu látogatása során során a világ két vezető gazdasági hatalma között jelentős megállapodások születtek.

Hu január közepén tett látogatása előtt Clinton még úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok és a Kína közötti viszony "pozitív, együttműködésen alapuló és átfogó", s üdvözölte azt a tényt, hogy a távol-keleti óriás emelkedő hatalom.

A nyersanyagokban gazdag csendes-óceáni térségben zajló amerikai-kínai versengést hozva fel példának Clinton megemlítette, hogy az Exxon Mobil "hatalmas" gázmezőre bukkant Pápua Új-Guineában, amelynek feltárását megkezdte. A térségbeli befolyásra pályázó Kína közben a miniszter szerint azt vizsgálja, hogy hogyan tudna "mögénk és alánk kerülni".

Clinton emellett azzal vádolta meg Pekinget, hogy a Fidzsi-szigeteken egy diktatórikus rendszert támogat. A washingtoni külügyminisztérium azt tervezte, hogy az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség irodát nyit az országban, ám a republikánusok vezette képviselőház egy múlt hónapi határozatával ezt meghiúsította.

A szövetségi alsóház a külföldi segélyezés jelentős leépítését szorgalmazza, beleértve azt a 21 millió dollárt is, amelyet az óceán emelkedő szintje miatt veszélyeztetett szigetek megsegítésére szántak volna. Clinton elmondta, hogy a kínai vezetés Pekingbe invitálta a kis szigetországok vezetőit, ahol "jól tartotta" őket.

"Nagy a támogatottságunk a csendes-óceáni térségben. Sok kis ország velünk szavazott az ENSZ-ben, ők Amerika rendíthetetlen szövetségesei, akik osztoznak értékeinkben. És ők, másokkal ellentétben elhiszik, hogy süllyednek" – mondta Hillary Clinton. A miniszter hangsúlyozta, hogy a külföldre irányuló segélyezés nem pusztán humanitárius és erkölcsi alapon fontos, de stratégiai fontossággal bír Amerika globális befolyásának szempontjából is.

"Ha valaki úgy gondolja, hogy az ezekben az ügyekben történő visszavonulásunk lényegtelen a világban elfoglalt vezető helyünk megőrzésében, ahol Kínával és Iránnal versengünk, akkor téves az elképzelése" – mondta. Clinton szerint az amerikai visszavonulás új kapukat nyit meg a riválisok előtt. Megjegyezte, hogy az amerikai televíziók olyan új kihívói, mint az al-Dzsazíra, vagy az angol nyelvű orosz és kínai adók nyerésre állnak az "információs háborúban".

Az Obama-kormány az elmúlt évben jelentős erőfeszítéseket tett térségbeli kapcsolatrendszerének - beleértve a katonai kapcsolatokat - megerősítése érdekében. Ezt főleg a kelet-ázsiai országok megelégedéssel fogadták, mert aggodalommal tölti el őket a kínai befolyás növekedése, és a Dél-kínai-tengerben található, vitatott hovatartozású szigetekre támasztott pekingi igény.

Washington ugyanakkor kiegyensúlyozott viszonyra törekszik Pekinggel, mert a két nagyhatalom egyaránt érdekelt a globális stabilitásban és szoros gazdasági szálakkal kötődik egymáshoz. Kína 1160 milliárd dollárnyi amerikai állampapírral rendelkezik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS