2018. április 23. hétfőBéla
19°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kedvezményes honosítás: elbátortalanodtak a kárpátaljai magyarok

2011. március 02. 13:02, utolsó frissítés: 13:29

Ukrajnában nem tapasztalható a kedvezményes honosítási kérelmek tömeges igénylése – tájékoztatott telefonon Tóth István beregszászi főkonzul. A Transindex arra volt kíváncsi, hány kérelmezést iktattak, hány kérelmező jelentkezett be előzetesen időpontot kérve, illetve ha valaki most kér időpontot, mikor tudják fogadni.

Az Erdélyben tapasztalható „diadalmenet” tehát a magyar állampolgárság igénylésével kapcsolatban nem jellemző Ukrajnában – fogalmazott a főkonzul. Egyébként az ügyfélfogadás nyugodt körülmények között zajlik; Beregszász körzetében is jellemző problémák az igénylők esetében a névátírás szükségessége, a dokumentumok hiánya.

A kárpátaljai magyar sajtóban megjelent információk szerint az ukrán sajtó és politikum egy részének hangulatkeltő viszonyulása miatt sok kárpátaljai magyar elbátortalanodott, és elállt szándékától, hogy igényelje a magyar állampolgárságot. Azzal riogatják őket többek közt, hogy nem kapnak majd nyugdíjat. Az ukrán házelnök, Volodimir Litvin pedig nemrég javasolta az érvényben lévő állampolgársági törvény megváltoztatását oly módon, hogy Szlovákiához hasonlóan az ukrán állampolgárság elvesztésével lehessen büntetni a más ország állampolgárságát felvevő személyeket.

Az első kárpátaljai magyarok, akik megkapják a magyar állampolgárságot, várhatóan áprilisban tehetik le ünnepélyes keretek között az esküt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS