2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

11 milliárd forintból gazdálkodhat idén a Bethlen Gábor Alap

2011. február 23. 11:04, utolsó frissítés: 11:04

Április folyamán derül ki, a határon túli támogatásokat kezelő magyarországi Bethlen Gábor Alapból mennyit szánnak konkrét területekre, mint amilyen például a csángó magyarok programjai.

Korábbi nyilatkozatokból kitűnik, jelentősen bővülhet az oktatási-nevelési támogatás, a szórványoktatás és a csángómagyarok programjainak költségvetési tétele, amelyre 5,5 milliárd forintot fordít a 2011. évi költségvetés. Egy december végi bejelentésből pedig az derül ki, a határon túli támogatásokat egységesítő Bethlen Gábor Alap 13 milliárd forintos keret fölött rendelkezik majd.

A Transindex ezzel kapcsolatban január 12-én intézett egy sor kérdést a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságához. Többek közt arra voltunk kíváncsiak, mennyit szándékozik fordítani a magyar állam ebben az évben összesen a csángókat megcélzó programokra, támogatásokra; mikortól lehet megpályázni az erre a célra szánt összegeket; mekkora lesz a megpályázható keret; mekkora összeget szánnak a moldvai magyar oktatási programra; ez több/kevesebb/ugyanannyi, mint amennyit korábbi években kapott a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége stb.

Kérdéseinkre február 22-én a következő választ kaptuk Lukács Bence Ákostól, a Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztály főosztályvezető-helyettesétől:

„A Bethlen Gábor Alap valóban közel 11 milliárd forintos keretből fog gazdálkodni az idei évben. A támogatási formák konkrét tételeit illetően április folyamán remélhetőleg teljes körű választ tudunk nyújtani Önnek. A csángó magyarok programjainak támogatása a jövőben is biztosított lesz. A közeljövőben igények, valamint a nemzetpolitika stratégiájának birtokában történik majd meg a támogatási prioritások kidolgozása, a kiemelt jelentőségű intézményeknél a normatív rendszer bevezetése, valamint a pályázati kiírások megfogalmazása. A nemzetpolitika új alapokra helyeződött és ezen elveknek megfelelően bővítettük az oktatási-nevelési támogatások körét, hisz ettől az esztendőtől az óvodások is részesülnek benne.

A Magyar Állandó Értekezlet kimondottan a támogatáspolitika fő irányait szabja meg, aminek alapján minden évben a szakbizottságok az egyes szakterületekre vonatkozóan egyértelmű útmutatásokat rögzítenek, majd a Bethlen Gábor Alapkezelő megfogalmaz egy költségvetési javaslatot.

Az Alap egységes döntéshozatali és nyilvántartási rendszere azért nagyon fontos, mert így nem csak, hogy átláthatóbbá válik a rendszer, hanem ki lehet szűrni a párhuzamos támogatásokat, melynek eredménye, hogy több pénzforrás juthat akár a csángó magyarság igényeinek teljesítésére. Az új nyilvántartási rendszerben a többi tárcánál lévő források is szerepelnek majd.”
(hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS