2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

107 delfin pusztult el Új-Zéland partjainál

2011. február 21. 17:46, utolsó frissítés: 17:46

Minden tagja elpusztult annak a 107 gömbölyűfejű-delfinből álló rajnak, amely Új-Zéland egy félreeső partszakaszán sodródott szárazföldre a hét végén – közölte a kormány természetvédelmi hivatala hétfőn.

A partra sodródott tengeri emlősökre túrázók bukkantak rá vasárnap a Déli-sziget déli csücskénél fekvő Stewart-szigeten. Az illetékes kormányhivatal szakemberei a helyszínre repültek, de az állatok felét már holtan találták, míg a delfinek másik fele haldoklott. Az állatok eléggé távol voltak a víztől, a tenger pedig épp visszahúzódóban volt, így csekély esélye maradt megmentésüknek.

"Az eutanázia nehéz döntés, de kizárólag az érintett állat érdekében hozzuk meg, hogy megelőzzük az elhúzódó szenvedését" – mondta Brent Beaven, a helyszínre érkező szakértőcsapat vezetője. Végül 48 állatot kellett elaltatni.

A gömbölyűfejű-delfinek a leggyakoribb cetfélék az új-zélandi vizekben. Partra sodródásuk gyakori a szigetországban, február elején legalább 14, múlt hónapban 24 egyed pusztult el így, 2009 decemberében pedig több mint 120 bálna múlt ki két hasonló esetben, a Golden-öböl közelében, illetve az Északi-sziget keleti partján.

A jelenség oka egyelőre ismeretlen. A bálnákat és a delfineket védő társaság (WDCS) szerint a gömbölyűfejű delfineknél más fajokhoz képest többször fordul elő, hogy tömegével sodródnak partra. Ebben a szakértők szerint az erős "csordaszellem" is szerepet játszhat. A négy-hat méter hosszú és akár 2,3 tonnás súlyt is elérő gömbölyűfejű delfinek általában 10-20 fős csapatokban szelik a tengereket. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS