2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hatalmas ökológiai menekülthullám fenyeget Ázsiában

2011. február 08. 13:23, utolsó frissítés: 13:23

Az egyre erősödő klímaváltozás miatt Ázsiának szokatlanul nagy menekülthullámra kell felkészülnie a jövőben egy jelentés szerint: emberek milliói hagyhatják el otthonukat, hogy országon belül vagy a határokon túl új menedéket találjanak.

"Egyértelmű, hogy Ázsiát és a Csendes-óceán térségét érinti leginkább a klímaváltozás" – olvasható az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) kutatóintézetének tanulmányában.

Ez a régió különösen veszélyeztetett a magas népsűrűség és a fokozott környezeti rizikó miatt. Az intézet szerint a Föld felmelegedésének következményei "mindeddig ismeretlen mértékű népesség-eltolódást" idézhetnek elő az elkövetkezendő évtizedekben.

A jelentés felszólítja az ázsiai kormányokat, hogy tegyenek előzetes intézkedéseket a várható menekülthullámok kezelésére. Erre a klímaváltozás megfékezésére irányuló nemzetközi erőfeszítések ellenére is szükség van – olvasható a tanulmányban.

A katasztrófák járványtanát kutató központ (CRED) adatai alapján a tavaly természeti katasztrófát szenvedett 207 millió ember 89 százaléka ázsiai volt. A kutatók szerint katasztrófák tekintetében az elmúlt év az egyik legrosszabbnak számított a korábbi időszakokhoz képest. Kínában a tavalyi áradások és földcsuszamlások 18 milliárd dolláros, míg a pakisztáni árvízkatasztrófa 9,5 milliárd dolláros anyagi kárt okozott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS