2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megöltek Ugandában egy emberi jogi aktivistát

2011. január 28. 09:49, utolsó frissítés: 09:49

Ugandában megöltek egy ismert polgárjogi harcost, aki a melegek jogaiért lépett föl – jelentette be az ugandai rendőrség csütörtökön, tagadva, hogy a gyilkosságnak köze lett volna David Kato szexuális irányultságához.

A 43 esztendős David Kato tagja volt az Ugandai Nemi Kisebbségek nevű jogvédő csoportnak, amely az ellen harcol, hogy az afrikai országban büntethető a homoszexualitás. Kato fényképét tavaly egy melegellenes bulvárlap közölte, az "akasszátok fel" szövegű aláírással.

Kato a közelmúltban pert nyert a lappal szemben, a bíró megtiltotta az állítólagos homoszexuálisok nevének és személyi adatainak a közlését. A férfit szerda este otthonában egy kalapáccsal verték össze, és kórházba szállítása közben halt meg. A rendőrség szerint betörők végeztek vele, a banda tagjai az elmúlt két hónapban több mint 10 embert öltek meg a környéken.

A gyilkosság ellen tiltakozott Washingtonban Johnnie Carson, az afrikai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes. Brüsszelben az Európai Parlament elnöke nyilatkozatban követelte az ügy kivizsgálását. Jerzy Buzek felszólította az ugandai hatóságokat, hogy állítsák bíróság elé a gyilkosokat, egyúttal aláhúzta, hogy a szexuális irányultság magánügy, amelyre vonatkozik az egyetemes emberi jogok védelme.

Az Európai Parlament két határozatban is követelte, hogy Ugandában ne büntethessék a homoszexualitást. A kampalai parlament előtt fekszik egy törvényjavaslat, amely a "minősített homoszexualitás" esetében halálbüntetést helyez kilátásba. A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet is azonnali vizsgálatot sürgetett, megállapítva, hogy az ismert emberi jogi harcos David Katót többször érte fizikai fenyegetés. (mti/ap/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS