2018. december 14. péntekSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A lengyel kormányfő Szmolenszkről: "Van elég bátorságunk semmit nem meghamisítani"

2011. január 14. 10:34, utolsó frissítés: 10:34

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egyetért Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel abban, hogy a szmolenszki légikatasztrófa utóéletének, a vizsgálat körüli véleménykülönbségnek nem szabad beárnyékolnia a normalizálódó kétoldalú viszonyt.

A Lech Kaczynski államfőt és 95 további, többnyire magas rangú vagy neves lengyel személyiséget szállító repülőgép 2010. április 10-én zuhant le Szmolenszk mellett. A katasztrófát senki sem élte túl.

A szerencsétlenség körülményeiről készült jelentést, amelyet az Államközi Repülésügyi Bizottság nevű, 12 ország által létrehozott nemzetközi szervezet műszaki bizottsága készített, szerdán tették közzé Moszkvában. A dokumentum a katasztrófáért a lengyel felet, többek között a pilótákat hibáztatja.

Lengyelországban ezt többen kifogásolták, s a két meghatározó lengyel napilap ugyancsak bírálta, bár a lényegét nem cáfolta. A baloldali liberális Gazeta Wyborcza egyebek között megállapította: "Mi vezetett a második világháború utáni időszak legnagyobb nemzeti katasztrófájához Lengyelországban? Ez a kérdés röviden megválaszolható: az okok banalitása. Hiányzó képzelőerő, felelőtlenség, valamint a mindenáron való leszállás melletti eltökéltség". "Sajnos az okokat nagyrészt a lengyel oldalon találjuk. De az oroszok, akik ráadásul ellenezték a leszállást, miért nem zárták be a repteret (Szmolenszkben)? Meg kellett volna tenniük. Valószínűleg egy diplomáciai botránytól tartottak" – írja a lap.

A konzervatív Rzeczpospolita "orosz bizottság" által készített jelentésről írt, amelyben Donald Tusk Oroszország-politikája kudarcának bizonyítékát látja. A mértékadó újság szerint "sajnálatos, hogy az oroszok alkalmatlannak bizonyultak arra, hogy objektívek legyenek". Úgy véli: az oroszok joggal mutattak rá a lengyelek hibáira, ugyanakkor nem vették figyelembe saját mulasztásaikat, ezáltal pedig megrendítették a szándékaik tisztességébe és megbízhatóságukba vetett bizalmat.

Tusk közölte, hogy Lengyelország vállalja a felelősségből rá eső részt. "Van elég bátorságunk semmit nem meghamisítani" – mondta. "Nem kizárt, hogy a legmagasabb politikai szinten megbeszélést tartunk, hogy hiteles közös beszámoló készüljön a szmolenszki katasztrófáról. Szeretnénk rávenni az orosz felet a mindkét ország érdekét szolgáló együttműködésre" – jelentette ki a kormányfő.

Lengyelország a jövő héten nyilvánosságra kívánja hozni az orosz légiirányítók beszélgetését tartalmazó hangfelvételt, amely a néhai államfőt és kíséretét szállító lengyel kormánygép tavaly áprilisi szmolenszki katasztrófája előtti perceket rögzíti. (mti/dpa/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS