2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az illegális bevándorlók 75%-a Románián és Bulgárián keresztül jut be az EU-ba

2010. december 23. 14:51, utolsó frissítés: 14:51

A bevándorlók áradatának feltartóztatására és a szervezett bűnözés megfékezésére irányuló szándék vezérelte Párizst és Berlint abban a döntésében, hogy ellenezze Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez – jelentette ki a Le Figaro című párizsi napilapnak Laurent Wauquiez, EU-ügyekért felelős francia miniszter.

A csütörtöki számban megjelent interjúban a tárcavezető rámutatott arra, hogy az Európát elárasztó illegális bevándorlók 75 százaléka az Európai Unió délkeleti részén keresztül jut be a kontinensre. "Ha Bulgária és Románia belépne az övezetbe, határaik azonosak lennének a mieinkkel" – hangoztatta Wauquiez. "Az erről szóló döntés súlyos következményeket vonna maga után, és veszélyeztetné belső biztonságunkat" – vélte.

A miniszter szerint a két ország intézkedései határvédelmük erősítésére elégtelenek. Például Románia 40 százalékkal csökkentette vámosainak a fizetését, és ez nem éppen a legjobb garancia arra, hogy ne essenek a korrupció kísértésébe – fejtette ki véleményét a miniszter.

Utalt arra is, hogy a schengeni övezet különösen érzékeny adatbázissal működik, és ha ez a szervezett bűnözés birtokába jut, az súlyos csapás lenne az európai biztonsági rendszerre.

Arra a kérdésre, hogy mennyi idő szükséges ahhoz, hogy a két ország készen álljon az övezethez való csatlakozásra, Wauquiez azt válaszolta: ez csak akkor lehetséges, amikor az EU garanciákat kap arra, hogy Bukarest és Szófia úrrá lett a korrupción és a szervezett bűnözésen, valamint biztosítani tudja határainak megfelelő védelmét. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS