2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy magyar ENSZ-alkalmazott még mindig a szudáni emberrablók fogságában van

2010. december 09. 10:04, utolsó frissítés: 10:04

Szerdán kiszabadult a szudáni emberrablók fogságából három lett állampolgár, és ezzel a hírügynökségek tudomása szerint már csak egyetlen külföldi, Papp István magyar ENSZ-alkalmazott van a túszszedők kezén.

A három lett helikopterpilóta egy, az ENSZ Élelmezési Világprogramjával (PAM) szerződéses kapcsolatban álló légitársaságnál vállalt munkát. November 4-én hurcolták el őket Nyalából, a polgárháború sújtotta Dél-Dárfúr tartomány fővárosából.

A PAM szóvivője közölte, hogy a lettek jól vannak a több mint egy hónapig tartó fogság után. Kiszabadulásukat a biztonsági szolgálatok akciójának köszönhetik - egészítette ki ezt a tartomány kormányzóhelyettese. A helyzetet közelről ismerő források szerint a három férfit arabok lakta terültre hurcolták a banditák.

A régiót emberrablások hulláma árasztotta el azután, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság tavaly márciusban elfogatóparancsot adott ki Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök ellen emberiességi és háborús bűncselekmények vádjával.

Azóta harminc ember, köztük a segélyszervezetek és a békefenntartó misszió 26 külföldi munkatársa esett fogságába, de Papp István kivételével már mind kiszabadultak. Ő a gyerekkatonák leszerelésében segédkezett, amikor október 7-én fegyveresek elhurcolták. (mti/afp/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS