2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Egyes esetekben indokolt lehet” az óvszerhasználat a pápa szerint

2010. november 22. 12:09, utolsó frissítés: 12:09

Semmi "forradalmi" nincs a pápának abban a kijelentésében, hogy az óvszerhasználat kivételes esetekben a felelősségteljes magatartás megnyilvánulása lehet – figyelmeztetett a Vatikán fő szóvivője.

A katolikus egyházfő egy német újságírónak, Peter Seewaldnak adott több interjút, s a beszélgetéseket tartalmazó könyvet kedden mutatják be a Vatikánban. A világ fénye: a pápa, az egyház, és az idő jelei című, egyszerre több nyelven megjelenő könyvben XVI. Benedek saját megválasztásáról, a papok által elkövetett szexuális visszaélésekről, valamint XII. Pius pápának a zsidók megmentése érdekében tett lépéseiről is beszél, s az interjúkból a Szentszék napilapja, az l'Osservatore Romano és a Vatikáni Rádió után a vasárnapi olasz sajtó is részleteket közölt.

Egy kérdésre válaszolva, az óvszernek az AIDS terjedése elleni harcban való használata kapcsán, XVI. Benedek kijelentette: "Egyes esetekben indokolt lehet, így például akkor, ha egy férfi prostituált óvszert használ, ami első lépés lehet az erkölcsössé válás irányában, a felelősség első vállalása azon az úton, amely annak újbóli tudatosításához vezet, hogy nem minden megengedett és az ember nem tehet meg bármit, amit akar. De nem ez az igazi megoldás a HIV (humán immunhiány vírus)-fertőzés "ördögének" leküzdésére. Az valójában a szexualitás humanizálásában rejlik."

Miután a hét végén többen – az ENSZ szakosodott szervezete, az UNAIDS, Ban Ki Mun főtitkár, illetve több sajtóorgánum publicistája – a Szentszék álláspontjának elmozdulásaként üdvözölték a XVI. Benedek által egy interjúkötetben kifejtett gondolatot, Federico Lombardi atya vasárnap nyilatkozatban szögezte le: nincs szó arról, hogy a pápa "átalakítaná vagy megváltoztatná" az egyháznak azt a tanítását, amely tiltja az óvszer és más fogamzásgátló eszközök használatát.

Az egyház az óvszert nem tekinti "erkölcsös megoldásnak" az AIDS problémájára. "A pápa egy kivételes helyzetről beszél" – hangsúlyozta. (mti/ap/afp/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS