2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Obama kérlelhetetlen ellenfele az amerikai képviselőház következő elnöke

2010. november 03. 09:37, utolsó frissítés: 10:41

John Andrew Boehner november 17-én tölti be a 61 életévét, 1991 óta Ohio állam 8. választási körzetének képviselője az amerikai szövetségi törvényhozásban, s 2007 óta az alsóházi kisebbség vezetője. Szokatlan figura az egészségtudatos amerikai közéletben: a kongresszusban személyre szóló felmentést kapott a dohányzási tilalom alól.

Boehner nem képzeli magát sem grandiózus politikai gondolkodónak, mint mentora, Newt Gingrich, sem pedig vasmarkú irányítónak, mint közvetlen elődje, Nancy Pelosi. Felemelkedése a republikánus párton belül a The Washington Post szerint egyfelől annak köszönhető, hogy – főleg az ohiói AK Steel támogatásának jóvoltából – rendkívül eredményes a választási adománygyűjtésben, így bőkezűen tudta támogatni párttársainak kampányát, közöttük a hivatalos republikánus vezetés ellen lázadó, ultrakonzervatív Tea Party jelöltjeiét. Másfelől sikerült Barack Obama elnök kérlelhetetlen ellenfeleként pozícionálnia magát.Az új elnök életét már rögtön hivatalba lépése után megkeserítette. Amikor Obama a kongresszus támogatását kérte a 814 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjához, az ohiói politikus már azelőtt sajtóértekezleten támadta meg az elképzelést, hogy azt az elnöknek módja lett volna a kongresszusban ismertetni.

Kérlelhetetlenségében példaképe aligha lehet más, mint Gingrich, aki az 1994-es "republikánus" forradalom – vagyis a képviselőház és a szenátus egyidejű megszerzése – után lett az alsóház elnöke. A harcias Gingrich, aki a költségvetés akadályoztatásával csaknem megbénította a Clinton-kormányzatot, maga mellé vette a jóvágású ohiói politikust, aki rendre 70 százalék körüli tarolással hozta a választásokat. Boehner a washingtoni K Streettel, vagyis a lobbistákkal és a politikai agytrösztökkel való kapcsolattartás kulcsembere volt. 1995-ben a politikus a képviselőházi ülésteremben pártársai között nyíltan osztogatta a dohányipartól kapott kampány-hozzájárulásokat.

Az előkelő country clubokat látogató Boehner 12 gyermekes munkáscsaládba született. Politikai karrierjét 1982-ben, Union Township önkormányzati kurátoraként kezdte, majd 1985-től öt évig az ohiói állami törvényhozás képviselője volt. A szövetségi kongresszusba való feljutása után több más újonccal a "hetek bandájába" tömörülve nyíltan bírálta a Ház republikánus és demokrata vezetőit. Nyílt, az ellentábor tagjaival barátkozó, reformer politikusnak tartották akkor és még tíz évvel ezelőtt is.

John Boehner az általa leadott szavazatok alapján – legyen szó Kínától kezdve az illegális bevándorlás kérdésén át a nyugdíjrendszer átalakításáig – mélyen konzervatív és lelkesen üzletbarát politikus. Saját párttársai közül azonban sokan nem tartják elég határozottnak ahhoz, hogy összefogja a képviselőházi republikánusok munkáját. Ezt ő maga is elismeri, mondván, képtelen arra, hogy erővel és zsarolással késztessen valakit szavazásra. Az eddigi nyilatkozataiból nem derült ki, hogy a házelnökséggel kapcsolatban látványos elképzelése, például 100 napra lebontott programja lenne, ahogy annak idején Gringrichnek volt.

"Azért jöttem ide, hogy egy kisebb, kevésbé költséges és egy jobban elszámoltatható kormányzatért harcoljak, és ha ebben Obama hajlandó lenne együttműködni velünk, azt csak üdvözölni tudnám" – fogalmazta meg hitvallását a The Washington Postnak John Boehner. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS