2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sorsfordító félidős választások lesznek az Egyesült Államokban

2010. november 01. 10:59, utolsó frissítés: 11:00

2010. november 2-án félidős kongresszusi választásokat tartanak az Egyesült Államokban. A négyéves elnöki ciklus közepén rendezett megmérettetésen a választók mind a 435 képviselői mandátumról, valamint a hat évre megválasztott szenátorok mintegy harmadáról, 36 főről döntenek, egyúttal megválasztják 39 szövetségi állam kormányzóját is.

Az amerikai félidős választások körül távolról sem akkora a "felhajtás", mint az elnökválasztások esetében, fontosságuk – a számszerű eredményen túl – mégis abban fogható meg, hogy jelzik: mennyire népszerű, elfogadott az elnöki ciklus félidejéhez érkezett államfő személye és politikája, mennyit sikerült bizonyítania megválasztása óta.

Barack Obama
amerikai elnök elismerte, kemény lesz a küzdelem. A demokraták várhatóan veszítenek pozíciójukból november 2. után. Obama és alelnöke, Joe Biden választási üzeneteikben az ország előrelépésének demokrata ígéretét állították szembe a republikánusok gazdasági recessziót okozó múltbeli politikájával. Obama azt mondta, számára a prioritás hivatalba lépése óta az amerikai középosztály fejlődésének biztosítása, amely az utóbbi évtizedben megtorpant. (mti, cnn)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS