2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Soros György és Orbán Viktor országos romaprogram indításáról tárgyalt

2010. október 22. 13:41, utolsó frissítés: 13:41

Soros György milliárdos kész eurómilliókkal beszállni egy harlemi és magyar tapasztalatokra is építő országos oktatási és egészségügyi roma program elindításába – írja az Index. A hírportál interjút készített Sorossal, aki nemrég Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalt ezügyben.

A romaprogramhoz szükséges támogatás nagy részét az Európai Unió kohéziós alapja állná, az önrészt pedig a milliárdos és a magyar állam. Orbán Viktor pozitívan állt a dologhoz, mondta az Indexnek Soros György.

A Harlem Children's Zone (HCZ) amerikai sikerprojekt tapasztalatait felhasználó, tervezett program célja, hogy „még a gyerek születése előtt, az anya terhessége alatt sikerüljön közbelépni, és az anyának nyújtott támogatást követően a gyerek a születésétől a tanulmányai végéig, akár az egyetemig egészségügyi és oktatási segítséget kapjon”. Soros és Orbán a küszöbön álló magyar EU-elnökség egyik feladataként tárgyaltak arról, hogy uniós alapokból ne csak a hasonló programok elindítására, hanem fenntartására is legyen forrás.

A HCZ nonprofit szervezet, a 2010-es költségvetése mintegy 40 millió dollár (7,5 milliárd forint). Tevékenysége 97 háztömbre terjed ki Harlem középső részén. A 2010-es szövetségi költségvetésben az Obama-adminisztráció tízmillió dollárt különített el a HCZ-modell kiterjesztésének megtervezésére más amerikai nagyvárosokba. A HCZ bevallottan Barack Obama elnök kedvenc szociális programja. (index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS