2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Terrortámadással fenyegetik Hollandiát a tálibok Wilders miatt

2010. október 19. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

Terrortámadással fenyegették meg az afganisztáni kormány ellen lázadó tálibok Hollandiát, amiért a múlt héten alakult kisebbségi kormány együttműködik az iszlámellenes jelszavakat hangoztató Geert Wilders Szabadságpártjával (PVV).

Az illetékes hatóság szerint mindazonáltal egyelőre nincs ok arra, hogy tovább emeljék a terrorveszély szintjét mutató figyelmeztetési értéket.

Az iszlám tálibok szóvivője a Volkskrant című vezető holland napilapnak telefonon nyilatkozva beszélt arról, hogy amennyiben Wildersnek a vallást követőket negatívan érintő törvényeket sikerül keresztülvinnie a parlamenten, más országokban élő muszlimok hollandiai testvéreik segítésére sietnek majd.

A szóvivő, Zabihulla Mudzsahid a hétfői számban megjelent interjú szerint biztosnak mondta, hogy Hollandia dzsihád-akció, azaz terrortámadás célpontja lesz, ha iszlámellenes politikát folytat.

Hozzátette ugyanakkor, hogy tálib részről körültekintően kívánják alakítani kapcsolatukat Hollandiával, mert "ez az első nyugati ország, amely úgy döntött, hogy véget vet részvételének Afganisztán megszállásában".

Hollandiában tavasszal azért esett szét a kormány, mert az akkori koalíciós pártok nem tudtak megegyezni az afganisztáni misszió folytatásáról. Az ország nyáron megkezdte csapatainak kivonását az ottani NATO-erőkből.

A liberális Mark Rutte jobboldali kisebbségi kormánya a múlt héten jött létre, Wilders pártjának külső támogatásával. Wilders cserében elérte, hogy célul tűzzék ki az iszlám, illetve más "nem nyugati" országokból érkezők bevándorlásának felére csökkentését, illetve fontolóra vegyék a családegyesítés lehetőségének korlátozását és a muszlim nők arcát elfedő hagyományos ruhadarab, a burka viselésének betiltását.

A liberális Hollandia az elmúlt évtizedekben a világ egyik legbefogadóbb országának számított, a muszlim lakosság részaránya hivatalos statisztikák szerint meghaladja az 5 százalékot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS