2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kereszténység nem államvallás Németországban a liberális párt főtitkára szerint

2010. október 19. 09:22, utolsó frissítés: 09:22

A német liberális párt főtitkára kifogásolja, hogy a bevándorlásról zajló vitában nagyobb súlyt kapnak a vallási kérdések, mint a köztársaság vívmányai.

A Frankfurter Allgemeine Zeitungban hétfőn megjelent cikkében Christian Lindner (FDP) leszögezte: a kereszténység nem államvallás Németországban, hanem a polgárok személyes hitvallása. A német alkotmány eszméjének gyökerei az ókori Athénig és Rómáig nyúlnak vissza, a benne lefektetett elvekért a francia forradalom óta folyt a harc, gyakran az egyházak ellenállásával szemben – emlékeztetett a Szabad Demokrata Párt főtitkára.

A továbbiakban kifejtette: a vallást és a nemzetet meghatározó régi erők gyengülőben vannak, miközben erősödnek az új kulturális és kozmopolita hatások. Ez a sokszínűség a szabadság bővülését jelenti, ha republikánus módon válaszoljuk meg az összekötő azonosságot: az emberek származásuktól, hitüktől és nemüktől függetlenül, azonos jogokkal és kötelességekkel rendelkező polgárokként vehetnek részt a politikai közéletben.

A polgári erények közé sorolta az állam, a törvények és az államot képviselő hivatalos személyek feltétel nélküli elfogadását. "Azt akarjuk, hogy a bevándorlók ezeket az erényeket magukévá téve váljanak polgártársainkká, függetlenül magánemberként tanúsított vallásosságuktól" – hangoztatta Lindner. Szerinte a vallás védelme és a multikulturális naivitás egyaránt visszaveti a német társadalmat. "Mi, liberálisok egy republikánus offenzíváért szállunk síkra."

Az FDP főtitkára szerint az iszlám még az elején tart annak, hogy történelmi-kritikai módon értelmezze saját vallását. Ugyanakkor "nekünk is föl kell tennünk a kérdést, vajon mindig eleget teszünk-e saját elveinknek. A tartományi miniszterelnökök például, legalábbis formailag, belefolynak az egyházmegyei méltóságok kinevezésébe. Utóbbiak fizetését amúgy is az állam folyósítja" – célzott Lindner az állam és egyház szétválasztását rögzítő elv nem maradéktalan érvényesülésére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS