2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

November végéig dolgozzák ki a határon túli osztálykirándulások koncepcióját

2010. augusztus 31. 09:29, utolsó frissítés: 09:29

November végéig dolgozza ki az Apáczai Közalapítvány a határon túli magyarlakta területekre szervezett osztálykirándulásoknak, a nemzeti összetartozás napja iskolai bevezetésének és a Magyarság Háza létrehozásának koncepcióját – mondta el Csete Örs, a közalapítvány igazgatója az MTI-nek. A közalapítvány az erről szóló felkérést Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól kapta.

Az Országgyűlés várhatóan őszi ülésszakán fogadja el azt a határozati javaslatot, amely az osztálykirándulások támogatása mellett tartalmazza, hogy a trianoni szerződés aláírásának napja, június 4. iskolai emléknap lesz a 2010/2011-es tanévtől, s része a Magyarság Házának létrehozása is.

Elmondta, hogy pályázati formában az Apáczai Közalapítvány 2009 óta támogatja Határtalanul címmel a külhoni osztálykirándulási programokat. Kétféle utazást segítenek: az egyik egy körutazás, az útitervbe néhány szakmai programelemet is be kell illeszteni. Példaként említette, hogy egy közgazdaságot tanuló osztály látogatást tesz egy bankfiókban, vagy egy asztalos ismereteket tanuló osztály ellátogat egy magyar faipari vállalkozó üzemébe. Megnézik továbbá a hagyományos turisztikai nevezetességeket, amelyeket "illik" megtekinteni.

A másik fajta utazás inkább táborozás jellegű, ahol a magyarországi iskolások egy határon túli, hasonló profilú magyar testvérosztállyal valamilyen "terméket" hoznak létre közösen, amely kapcsolódik az általuk tanult mesterséghez.

Az alapítvány vezetője hangsúlyozta: egy osztály útja – busz- és szállásköltséggel számolva – átlagosan egymillió forintba kerül. A rendelkezésre álló forrás összegétől függhet, mely költségekbe száll majd be az állam. Eddig a Munkaerő-piaci Alapból elnyert mintegy 220 millió forintból 135 intézmény 6 ezer szakiskolása juthatott el határon túli magyarlakta területekre. Kiemelte: az iskolák nagyon várják a program folytatását, ha 2011-ben a jelenlegi létszám tízszerese, 60 ezer diák utazhatna, a közoktatás egészében érzékelhető lenne a program hatása - mondta, hozzátéve, a tervek között szerepel, hogy a testvériskolai látogatásokat is segítsék.

A siker ugyanakkor nagyrészt a pedagógusokon múlik. Ezért az a cél, hogy két éven belül minden tanintézményben két tanár is legyen, aki a program helyi gazdája – jelezte. Emellett fontos, hogy a tanártovábbképzésbe is bekerüljön a határon túli téma. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS